Gotowanie

WYBIERAM EMALIĘ – WYBIERAM ZDROWIE!

garnek

Zmiana nawyków żywieniowych to nie tylko zmiana sposobu żywienia. Pod pojęciem zmiany nawyków i stylu życia kryje się wiele innych czynników, które mają znaczny wpływ na zachowanie zdrowia. Między innymi mogą to być naczynia, w których gotujemy codzienne posiłki. Warto zwrócić na nie szczególną uwagę, ponieważ towarzyszą nam w kuchni każdego dnia, a ich jakość mocno wpływa na pro-zdrowotność gotowanych potraw.

Zmiana nawyków żywieniowych to nie tylko zmiana sposobu żywienia. Pod pojęciem zmiany nawyków i stylu życia kryje się wiele innych czynników, które mają znaczny wpływ na zachowanie zdrowia. Między innymi mogą to być naczynia, w których gotujemy codzienne posiłki. Warto zwrócić na nie szczególną uwagę, ponieważ towarzyszą nam w kuchni każdego dnia, a ich jakość mocno wpływa na pro zdrowotność gotowanych potraw.

Jak powstają naczynia emaliowane?

Naczynia emaliowane są przyjazne dla środowiska, higieniczne oraz łatwe do czyszczenia. Garnki emaliowane oraz inne naczynia kuchenne powstają poprzez pokrycie stali emalią. Emalia to rodzaj szklistej powłoki ceramicznej, którą pokrywane są naczynia, a następnie wypalane w wysokich temperaturach. Do pokrycia naczyń stosuje się wiele warstw powłoki ceramicznej, dzięki temu jest ona odporna na zarysowania oraz zapobiega odpryskiwaniu emalii. Dodatkowo chroni przed przedostawaniem się szkodliwych substancji zawartych w stali. Grubość garnka emaliowanego zależy od użytej stali. Im grubsza stal, tym garnek jest cięższy, posiada grubsze ściany i dno, co zapobiega przywieraniu żywności podczas gotowania i pieczenia. Garnki emaliowane są powszechnie uważane jako najbardziej bezpieczne dla zdrowia.

Bezpieczeństwo garnków emaliowanych.

Na myśl o naczyniach emaliowanych wspomina się o substancjach chemicznych, które maja kontakt z żywnością. Są to między innymi metale ciężkie. Należy zaznaczyć, że ilość ołowiu i kadmu przedostająca się z naczyń na zewnątrz musi być na poziomie minimalnym, co jest regulowane przez Rozporządzenia Ministra Zdrowia. Istnienie tego dokumentu potwierdza, że każdy garnek emaliowany, dostępny na rynku polskim jest bezpieczny dla zdrowia oraz właściwy do kontaktu z żywnością. Dodatkowo wielowarstwowe powłoki emalii zapobiegają przedostawaniu się niklu i chromu do żywności. Dzięki tym właściwościom garnki emaliowane oraz inne naczynia są uważane za najbardziej odpowiednie dla alergików.

Zdrowe przechowywanie żywności.

Szukając nowych garnków do kuchni zazwyczaj sprawdzamy ich trwałość, cenę, wygląd oraz dostosowanie do konkretnego typu kuchenki. Rzadko jednak, co jest błędem, bierzemy pod uwagę możliwości przechowywania żywności w wybranych garnkach. Jak wiemy, wybierając pojemniki do przechowywania, najlepiej wybrać szkło lub ceramikę. Jest ono najbardziej bezpieczne, ponieważ nie naraża naszej żywności na przedostawanie się niepożądanych substancji. Wybierając z asortymentu garnków, najbezpieczniej jest przechowywać i gotować w garnkach emaliowanych. Wielowarstwowa powłoka szklana gwarantuje nam ochronę przed metalami ciężkimi zawartymi w stali. Zestaw garnków emaliowanych, dzięki różnorodności rozmiarów, pozwoli nam na przechowywanie w lodówce. Dodatkowo do mniejszych porcji dań, warto przemyśleć zakup rondelka emaliowanego lub kubka emaliowanego, w których bezpośrednio po przechowywaniu można danie podgrzać.

Zobacz również poradnik o zdrowych garnkach emaliowanych https://naczynia.olkusz.pl/blog/ekologiczne-garnki-emaliowane/

Bogata oferta wzorów naczyń emaliowanych pozwala nam na wybór garnków nie tylko pod kątem funkcjonalności, ale także wyglądu oraz typu kuchenki. Garnki emaliowane dzisiaj to produkt współczesny. Ponadto większość garnków emaliowanych jest dostosowana do kuchenek indukcyjnych. Warto o tym pamiętać przy wyborze nowych naczyń do swojej kuchni.

Na bazie bloga naczynia.olkusz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline