Gotowanie

Warszawskie restauracje i fenomen kuchni polskiej

kluski

Każdego z nas dopada czasem zmęczenie i zwyczajnie nie mamy ochoty gotować. W takich sytuacjach często decydujemy się na posiłek w restauracji, najczęściej w gronie rodziny lub znajomych. Przy wyborze restauracji kierujemy się osobistymi doświadczeniami, usłyszanymi rekomendacjami i gatunkiem kuchni, na którą mamy danego dnia ochotę.

Dbamy również o odpowiednią jakość serwowanych produktów, szczególnie wtedy, gdy klientem restauracji staje się także nasze dziecko. Pomimo niesłabnącej popularności kuchni włoskiej i chińskiej, a także nieustającego wzrostu popularności innych, bardziej egzotycznych kuchni, jak meksykańska czy grecka, wielu klientów nadal docenia dobro narodowe, jakim jest rodzima kuchnia polska i decyduje się na posiłek w restauracji wyspecjalizowanej w serwowaniu jej potraw.

Restauracje w Warszawie coraz częściej decydują się na powrót do korzeni, czasem po nieudanych eksperymentach i postanawiają powrócić do tradycyjnego polskiego menu. Z pewnością niejedna restauracja na Starym Mieście w Warszawie odnotowała wyraźny wzrost przypływów i zainteresowania klientów, kiedy do karty dań wprowadzono nieśmiertelnego schabowego czy uwielbiany przez wszystkich bigos. W czym więc tkwi fenomen polskiej kuchni? Dietetycy są zgodni, że nie należy ona do najzdrowszych ani najbardziej pożywnych – Polacy od wieków słynęli z zamiłowania do tłustych potraw pozbawionych praktycznie składników odżywczych. Groch, kapusta i inne warzywa strączkowe stanowiące nieodłączny element naszej kuchni są wyjątkowo ciężkostrawne, a ich nadmierne spożywanie może prowadzić do problemów z trawieniem.

Nie wydaje się to jednak odstraszać fanów domowego, tradycyjnego jedzenia – karczma czy restauracja polska w atrakcyjnym punkcie większych miast i stolicy cieszy się obecnie równie dużym, o ile nie większym zainteresowaniem klientów niż wymyślne restauracje z kuchnią francuską czy do niedawna bardzo popularne fast foody. Co sprawiło, że restauracje z kuchnią polską są obecnie tak atrakcyjne? Odpowiedź jest prosta: konsumentów ponownie przyciągają smaki, które dobrze znają – a im bardziej dana potrawa odwzorowuje ukochaną zupę czy pierogi mamy lub babci, tym lepsza jest ich opinia o restauracji. Po latach kuchnia polska została doceniona w myśl twierdzenia „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline