Ciekawostki

Tofu – twaróg nieśmiertelności

Legenda głosi, że działający na dworze cesarza Wu Diu w II w. p.n.e., nadworny alchemik Liu An z rozkazu swego władcy poszukiwał eliksiru nieśmiertelności i receptury pozyskiwania złota z łatwo dostępnych surowców.
Podczas badań Liu An zainteresował się soją, której ziarna w złotawym kolorze wzbudziły nadzieję na pozyskanie z nich cennego kruszcu. Alchemik poddał więc soję specjalnej obróbce. Moczył ziarna przez noc, rozgniótł je i gotował z dodatkiem specjalnych soli. Jak łatwo się domyślić, nie otrzymał w końcu złota, ale coś w rodzaju sprężystego sera. Ser okazał się smacznym dodatkiem do prostych i wyszukanych dań cesarskiej kuchni. W niedługim czasie sojowe tofu weszło do codziennego jadłospisu milionów Chińczyków, a później również innych narodów południowo-wschodniej Azji; od Japonii, przez Koreę, po Wietnam.
Legęda mówi też Liu An zakończył swój żywot w dość dramatycznych okolicznościach. Zniecierpliwiony cesarz kazał mu wypić miksturę nieśmiertelności, która zawierała rtęć. Stąd twaróg sojowy zwany jest czasem „twarogiem nieśmiertelności”

Warzenie sojowego tofu

Spośród produktów sojowych tofu jest jednym z najbardziej naturalnych i mało przetworzonych. Wytwarza się je według tradycyjnych metod orientalnych.

Z rozdrobnionych i ugotowanych w wodzie ziaren soi po odfiltrowaniu otrzymuje się mleko sojowe, które (podobnie, jak mleko krowie) „ścina się” przy użyciu koagulanta. W domowych warunkach koagulantem może być sok z cytryny lub ocet; na skalę przemysłową stosuje się specjalne mleczarskie sole spożywcze, nie mające słonego smaku, a jedynie właściwości „ścinania” mleka i tworzenia skrzepów twarogu.
Powstały ze „ściętego” mleka sojowego twaróg odsącza się i prasuje, po czym uzyskane bloki sera kroi się na odpowiednie porcje – i to jest właśnie TOFU. Zobacz też przepis na domowe tofu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline