Zdrowy organizm i piękna sylwetka to bez wątpienia marzenie każdego człowieka. W dobie produktów naszpikowanych sztucznymi aromatami i konserwantami coraz trudniej jest znaleźć produkty, który odpowiadają naszym wymaganiom zdrowotnym, a przy tym są smaczne, pachnące i naturalne. Kiedy brakuje pomysłu na zdrowe przekąski pomiędzy posiłkami warto wówczas sięgnąć po suszone warzywa oraz owoce.
Dehydratacja surowych produktów
Suszenie to nic innego jak odwadnianie owoców i warzyw przy jednoczesnym zachowaniu tego, co mają w sobie najcenniejsze czyli mnóstwa witamin, błonnika, drogocennych pierwiastków i naturalnych cukrów, które tak cudownie zastępują słodkie batoniki i czekoladę w najtrudniejszych chwilach.
Suszenie owoców i warzyw to jeden z najlepszych sposobów na przetwarzanie świeżej żywności bez pozbawiania jej tego co ma w sobie najlepsze. Warto jednak pamiętać, że witamina C, jedna z najbardziej cenionych w owocach i warzywach bardzo szybko ulega rozkładowi dlatego w suszonych produktach nie ma jej zbyt dużo.
Zdrowie na wyciągnięcie ręki
Suszone warzywa i owoce to niezwykłe bogactwo różnego rodzaju składników odżywczych, których potrzebujemy w codziennej diecie, a przy tym są smaczne i bardzo sycące. Susz przygotowany w domu nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Ponadto jest zdrowy, naturalny i pochodzi z pewnego źródła.
Suszone warzywa oraz owoce to idealny sprzymierzeniec w walce o piękną i wysportowaną sylwetkę. Potrafią w rewelacyjny sposób zastąpić słodki batonik czy drugie śniadanie albo przekąskę w kinie czy na spacerze dostarczając organizmowi mnóstwo zdrowej energii oraz zaspokajając apetyt na słodkości.
Suszenie w domu czy kupowanie gotowych produktów?
Wszystko zależy od tego jak dużą ilością czasu dysponujemy i czy nasze ulubione warzywa lub owoce są łatwo dostępne na półkach sklepowych. Nie ulega jednak wątpliwości, że najzdrowsze i najbardziej cenione spośród suszonych warzyw i owoców są te przygotowane własnoręcznie w domu.
Suszenie świeżych owoców i warzyw to nic trudnego, zwłaszcza jeśli ma się do dyspozycji elektryczna suszarkę lu piekarnik z termoobiegiem lub wolny i nasłoneczniony parapet od strony południowej. Wystarczy przebrać produkty, dokładnie je wyczyścić i pokroić na równe plasterki o grubości nie przekraczającej pół centymetra. Tylko wówczas możemy mieć pewność, że owoce i warzywa ususzą się prawidłowo i zachowają wspaniały smak i aromat bez utraty cennych składników. Tak przygotowana przekąska z pewnością stanie się naszą ulubioną.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.