Z pewnością nie raz natknęliście się sushi. Nawet jeśli nie mieliście okazji go zjeść, to termin ten jest coraz bardziej obecny, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Dzisiaj opowiem Wam czym dokładnie jest sushi, jaka jest jego historia i jakie sushi jest najlepsze.
Sushi to narodowa potrawa Japonii. Pierwsze wiadomości na jego temat pochodzą z okolic 718 roku, Nie jest pewne jak początkowo wyglądała potrawa, jednak pierwotne formy sushi obserwowało się na polach ryżowych wzdłuż wybrzeży Mekongu. Japończycy łowili ryby i po oczyszczeniu umieszczały je w naczyniach pełnych gotowanego ryżu. On sam nie nadawał się do spożycia, jednak ryby były świeże nawet po długim czasie.
Na przestrzeni lat danie ewaluowało. Dziś to potrawa niemal wykwintna. Ryż i ryba to niemal nieodłączne składniki. Wariacje na temat sushi niemal się nie kończą. Zarówno formy jak i dodatki zależą od kreatywności przyrządzających. Najpopularniejsze składniki poza obowiązkowym ryżem to:
– krewetki i inne owoce morza (obsmażone, bądź w tempurze)
– ryby najlepszej jakości- m.in. węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk, śledź. Ryby mogą być zarówno surowe jak i wędzone. Marynowane, panierowane- możliwości jest bardzo wiele,
– tofu
– warzywa (lokalne- rzodkiew, tykwa i pozostałe – ogórek, awokado)
Możliwości jest niemal nieskończenie wiele. Ryż z dodatkami często spotykany jest w zawinięty w nori, czyli wodorosty. Nori są smaczne i ułatwiają proces zawijania. Bardzo częstym dodatkiem jest kremowy serek bądź majonez, które spajają ze sobą wszystkie dodatki. Sushi najczęściej podaje się w małych kawałkach, aby łatwo było je zjeść.
Jakie sushi jest najlepsze?
Zanim wybuchnie kłótnia zaznaczę, że nie zamierzam wskazywać Wam konkretnej restauracji, czy rodzaju sushi. Najlepsze dania to zawsze te najlepszej jakości- nie zapomnijcie więc przed pójściem do restauracji, czy zrobieniem zakupów zadbać o najwyższą jakość produktów. W przypadku smaku- wybierzcie idealne dla Was połączenia smaków. Nie bójcie się próbować i eksperymentować.
Na pierwszy raz warto wybrać sprawdzoną restaurację. Nie bójcie się, że nie odnajdziecie się w menu. Niezależnie jak długie i skomplikowane będzie- kelnerzy zawsze są zorientowani i chętni do pomocy. Zawsze możecie wybrać zestawy do dzielenia się- małe kawałki ułatwiają wspólne jedzenie. Często restauracje proponują gotowe zestawy złożone z kilku pozycji w menu. Jako dodatki najczęściej wymienia się sos sojowy, imbir, czy chrzan wasabi (uwaga, ostre!).
Sushi Łódź najczęściej zjecie pałeczkami lub palcami. To nie jest straszne! Jeśli jednak jedzenie pałeczkami jest dla Was stresujące- nie bójcie się poprosić o widelec.
Jeśli nigdy nie próbowaliście- zachęcam do zamówienia. Jeśli samo sushi Wam nie zasmakuje- spróbujcie innych pozycji z karty. Japońska kuchnia jest ciekawa i zdecydowanie inna niż tą, którą znamy na co dzień.