Ciekawostki

W jaki sposób powstaje i jakie są rodzaje miodu pitnego?

miód

Miód – ulubiony przysmak m.in. Kubusia Puchatka – jest uwielbiany przez wielu ludzi na całym świecie za jego szczególne właściwości i niepowtarzalny smak. Dla osób ceniących bardziej wyrafinowane doznania powstał miód… pitny! A w zasadzie to istnieje już od kilku tysięcy lat! Tak, jest to wersja dla dorosłych, ponieważ miód pitny jest jednym z rodzajów trunków alkoholowych. W jaki sposób powstaje? Poznaj jego najważniejsze rodzaje.

Powstawanie miodu pitnego

Miód pitny, aby cieszyć podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów, powinien przez kilka lat leżakować

– przekonuje specjalista ze sklepu zdrowosmacznie.pl

– Tworzone przez nas miody pitne nie zawierają sztucznych barwników ani środków konserwujących. Stawiamy przede wszystkim na naturalność, dzięki czemu zdobyliśmy uznanie klientów. Najważniejsze w ich produkcji jest odpowiednie dobranie składników i określenie właściwego czasu na leżakowanie. To właśnie od tych czynników uzależniony jest końcowy i niepowtarzalny smak tego trunku.

A jak powstają miody pitne? Przyjrzyjmy się dokładnie temu procesowi, w którym podstawową rolę odgrywa brzeczka miodowa, czyli wodny roztwór miodu poddawany fermentacji (w tym celu wykorzystuje się drożdże). Wyróżnia się dwa podstawowe sposoby wyrobu, a mianowicie na zimno i na gorąco. Pierwszy z nich odbywa się bez gotowania brzeczki, dzięki czemu powstaje miód niesycony. Natomiast drugi sposób wymaga zagotowania brzeczki (np. z dodatkiem ziół lub soków owocowych), co umożliwia otrzymanie miodu nasyconego. Warto dodać, że oba rodzaje zdecydowanie różnią się od siebie zarówno długością trwania całego procesu, jak i końcowym efektem smakowym.

Rodzaje

Wyróżnia się kilka rodzajów miodów pitnych, które swoją nazwę zawdzięczają ilości zawartych w nich składników. W ten sposób można wyróżnić półtoraka, czyli trunek powstały dzięki połączeniu jednego litra miodu wraz z połową części wody. Ten rodzaj jest bogaty w różnorodne cukry, dlatego warto wiedzieć, że jego fermentacja trwa nawet przez kilka lat. Kolejnym wariantem, o którym warto wspomnieć, jest dwójniak, w którego skład wchodzi jeden litr miodu i jedna część wody. Połączenie tych składników zajmuje ok. 6 lat. Ostatnim rodzajem miodu pitnego jest trójniak (czasami powstaje również czwórniak), który – jak się łatwo domyślić – powstał z jednej części miodu i dwóch litrów wody. Poprzez to, że dominującym składnikiem jest woda, ten trunek potrzebuje najmniej czasu na dojrzewanie (które nie zajmuje zazwyczaj więcej niż jeden rok). Na uwagę zasługuje fakt, że miody pitne można podzielić jeszcze, biorąc pod uwagę sposób przygotowania brzeczki. Wówczas wyróżnia się miody niesycone i sycone. Natomiast ze względu na składniki zastosowane do doprawienia, można mówić o miodach naturalnych, chmielowych, ziołowych, korzennych czy owocowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline