Napoje

Jak spienić mleko do kawy?

kawa

Dobrze spienione mleko to podstawa niejednej kawy. W kawiarniach i restauracjach mleko spieniane jest pod ciśnieniem, za pomocą gorącej pary. Jak spienić mleko w sytuacji, gdy nie dysponujemy profesjonalnym ekspresem do kawy?

Profesjonalne spieniacze mleka do kawy

W kawiarniach i restauracjach, spienianie mleka do kawy wykonywane jest za pomocą dyszy parowej wbudowanej w ekspresy kolbowe. Dysza emituje gorącą parę wodną, jednocześnie podgrzewając mleko i napowietrzając je. Dzięki takiej procedurze mleko jest spieniane i powstaje delikatna, mleczna pianka. Niektóre domowe modele ekspresów również wyposażone są w dysze parowe, dzięki czemu wykonanie pysznej kawy z mlekiem możliwe jest w każdym domu.

Spieniacze mleka do kawy

Domowe spieniacze mleka do kawy dzielą się na ręczne, elektryczne oraz te, zasilane na baterie. Spienienie mleka przy ich użyciu nie jest trudne i zajmuje maksymalnie 5 minut. W zależności od rodzaju spieniacza, mają one różną skuteczność, jednak niezwykle trudno jest uzyskać podobną jakość pianki, jak w przypadku dysz parowych. Spieniacze mleka do kawy dostępne na rynku to:

– spieniacze na baterie – dużą wadą większości domowych spieniaczy jest konieczność uprzedniego podgrzania mleka do temperatury 65 stopni Celsjusza. Tak jest i w tym przypadku. W pojemniku z podgrzanym mlekiem należy umieścić spieniacz na baterie, a następnie włączyć urządzenie, aby tworzyło wir. Powstała pianka powinna być gładka, jeśli na jej powierzchni znajdują się bąbelki powietrza, dnem pojemnika należy uderzyć kilkukrotnie o twardą powierzchnię;

– tłokowe spieniacze mleka – te spieniacze należą do ręcznych ubijaków mleka, w których wykorzystywany jest system tłokowy. Tłokowe spieniacze mleka do kawy składają się z niewielkiego dzbanka oraz pokrywki z sitkiem oraz tłoczkiem. W celu spienienia mleka, do dzbanka wlewamy podgrzane mleko i energicznie podnosimy i opuszczamy tłoczek. Taki ruch sprawia, że sitko umieszczone na pokrywce spieniacza tworzy delikatną piankę;

– elektryczne spieniacze mleka – urządzenia te posiadają zróżnicowane programy do spieniania mleka. Spienienie mleka w elektrycznym spieniaczu jest bardzo proste. Do pojemnika należy wlać odpowiednią ilość zimnego mleka i ustawić program. Po włączeniu urządzenia, mleko zostaje podgrzane i spienione.

Blender lub mikser

Jeśli nie posiadamy dedykowanych urządzeń do spieniania mleka, dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z blendera lub miksera. Mleko należy uprzednio podgrzać, a następnie miksować na małych obrotach, aż do uzyskania pożądanego efektu w postaci puszystej pianki.

Słoik z zakrętką

Ten domowy sposób jest zdecydowanie najprostszy i najtańszy w wykonaniu. Do spienienia mleka potrzebny jest słoik ze szczelną pokrywką. Mleko o temperaturze pokojowej należy wlać do słoika, do 3/4 jego wysokości. Następnie przez kolejnych 30 sekund należy potrząsać energicznie słoikiem w celu stworzenia pianki. Po tym czasie słoik z zawartością wstawiamy do mikrofalówki i podgrzewamy. Tak powstała pianka stanowi bazę do latte lub cappuccino.

Spieniacze do mleka można zakupić tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline