Porady

Śniadanie na słodko, czy na słono?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlaczego więc tak wiele osób o nim zapomina? Kawa nie jest w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii.

Pobudza jedynie na chwilę. Owszem możemy ją pić, jednak nie czyńmy jej posiłkiem.
Śniadanie powinno zawierać najważniejsze składniki potrzebne organizmowi, czyli węglowodany, białka oraz tłuszcze. Spożywając produkty bogate w te elementy dodamy sobie energii na cały dzień i nie będziemy odczuwali tzw. popołudniowego lub wieczornego głodu. Zdrowe śniadanie jest o wiele ważniejsze niż obiad, czy też kolacja. Ponieważ w pierwszej połowie dnia wykonujemy najbardziej odpowiedzialne i wyczerpujące zadania.

Na słodko

Śniadanie na słodko to marzenie wielu z nas. Przez niektórych kojarzone z niezdrowym odżywianiem. Myśląc o słodkim śniadaniu mamy zapewne przed oczami chleb pszenny z dżemem. Nie zawsze tak jest. Taki posiłek nie jest ani zdrowy, ani wysokoenergetyczny.

O wiele lepiej postawić na musli lub jajecznicę, które sprawią, że zapomnimy o uczuciu głodu na długi czas. Jest wiele rodzai zdrowych słodkich posiłków, których przygotowanie nie zajmie nam całego poranka.
• Musli pełnoziarniste z owocami suszonymi lub świeżymi
• Pancakes z maki pełnoziarnistej i jogurtu naturalnego, lub kefiru
• Chlebek bananowy z małą ilością cukru
• Racuchy z owocami
• Naleśniki z mąki pełnoziarnistej
• Placki z dyni
• Sałatka owocowa
• Jogurt naturalny
• Kasza jaglana suszonymi z owocami

Na słono

Tego typu posiłki są zazwyczaj bezpieczniejsze niż słodkie odpowiedniki, ponieważ nie wpływają na poziom cukru w organizmie. Mogą je jeść osoby chore na cukrzycę oraz szczególnie dbające o linię. Śniadanie na słono jest o wiele częściej wybierane przez dorosłych oraz osoby starsze. Biorąc pod uwagę walory zdrowotne, w jego przygotowaniu można wykorzystać o wiele więcej produktów niż w przypadku śniadań słodkich.
• Tosty z pieczywa pełnoziarnistego smarowane masłem roślinnym, przekładane serem mozzarella
• Jajka gotowane lub w formie jajecznicy
• Omlet z warzywami, czyli frittata
• Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
• Kanapki z wędliną, pomidorem lub ogórkiem
• Kanapki z pastą awokado

Zdrowe śniadanie wbrew pozorom może być smaczne i wartościowe. Należy przede wszystkim zadbać o to, aby składniki, z których jest przygotowywane pochodziły z pewnych źródeł i były świeże. Słodka wersja porannego posiłku nie będzie wiązała się z wyrzutami sumienia, gdy sięgniemy po coraz bardziej popularne zamienniki cukru tj. ksylitol, stewię, syrop klonowy lub miód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline