Napoje

Słodkie białe oraz białe wina wytrawne dla letniej ochłody

Ostatnie tygodnie okazały się być bardzo sprzyjające dla wszystkich, którzy są miłośnikami upalnych letnich dni i potrafią je znakomicie wykorzystywać, harmonijnie łącząc pracę z popołudniowym wypoczynkiem i umiejętnością wydobywania radości nawet z pozornie nic nie znaczących chwil.

Być może co poniektórym letnie upały dają się we znaki, zwłaszcza w dużych miastach, gdzie wysokie temperatury są szczególnie dotkliwie odczuwane. Jednakże wystarczy odrobina pomysłowości, by nawet największą wadę przekuć w zaletę. Po pierwsze, chyba zdecydowana większość woli jednak lato od zimy, bo przyjemniej się wtedy funkcjonuje, a nawet milej chodzi do pracy. Warto więc zwrócić uwagę na mniejszą ilość ubrań, brak odmrożonych nosów i pogodne słoneczne dni, które sprzyjają optymistycznemu nastawieniu do życia, i cieszyć się urokami lata.

Po drugie, na silne upały są także skuteczne sposoby. Zamiast siedzieć w domu, wystarczy zainwestować trochę wysiłku i odnaleźć w swoim miejscu zamieszkania ciche, ustronne i zacienione miejsca, w których można odpocząć po całodziennej pracy. Może to być własna działka, pobliski park lub zalew, albo podmiejska łąka. Wybranie takiego miejsca na samotną lub rodzinną wyprawę pozwoli odpocząć w cieniu drzew i przyjemnym powiewie wiatru. I wreszcie, po trzecie, skutecznym ochłodzeniem na lato będą lody, woda i białe wino, z których ten ostatni sposób wydaje się być najprzyjemniejszy.

Białe wina znane są ze swojej delikatnej, orzeźwiającej formuły, która jest znakiem rozpoznawczym tej kategorii trunku, niezależnie od producenta, czy regionu i kraju pochodzenia. Na polskim rynku najbardziej uznane są wina włoskie, których prawdopodobnie największy wybór, z niemal każdego zakątka słonecznej Italii, znajdziemy w sklepie internetowym winosalute.pl. Pozwolą one cieszyć się wybornym smakiem i fantastyczną jakością w czasie leniwych popołudni. Białe wina wytrawne z mocnym mineralnym akcentem świetnie sprawdzą się do lekkich obiadów rybnych, których kruche mięso nabierze wyrazu np. w połączeniu z wybornym Chardonnay lub jako uzupełnienie zimnych przekąsek.

Delikatniejsze wytrawne odmiany będą ciekawym połączeniem z chudym mięsem lub aromatyczna szynką, choć w zależności od preferencji można eksperymentować tu także z winami słodkimi, bo tak naprawdę ostatecznym sędzią jest indywidualny smak. Wina słodkie białe wbrew pozorom mogą świetnie współgrać z aromatycznym tłuszczem z kaczki podawanej w lekko schłodzonej formie np. z dodatkiem owoców. W kwestii tych ostatnich zaś, deserowe połączenia z białymi winami włoskimi o intensywnym słodkim aromacie są już klasyką. Nie pozostaje więc nic innego, jak celebrować gorące dni z kieliszkiem cudownie orzeźwiającego wina w ręku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline