Ciekawostki

Jak rozpoznawać alergeny na etykietach?

Ostatnie lata były kluczowe dla producentów żywności. Zmiany w rozporządzeniu unijnym dotyczącym przekazywania informacji o produktach mają zaowocować większą świadomością konsumenta i producenta na temat problemów żywieniowych. Pozwoli to na świadomy wybór i bezpieczne stosowanie wielu składników w przypadku obu stron.

Jednak dla wielu kupujących rozszyfrowanie składu etykiety jest niemałym wyzwaniem. Wcześniej na etykietach dopuszczalne było zawarcie sformułowania „produkt zawiera alergeny: gluten, mleko, soję” po wprowadzeniu rozporządzenia jest to niedopuszczalne. W wykazie składników alergeny mają być wyróżnione i łatwe do znalezienia na etykiecie. Na przykład przez inny styl czcionki, kolor czy tło. Wytyczne zawarte w rozporządzeniu dotyczą również produktów sprzedawanych luzem. W wielu przypadkach są to produkty spożywcze wytwarzane ręcznie – wyroby cukiernicze, wędliny czy inne gotowe dania i przekąski gotowe od razu do spożycia.

W nowym rozporządzeniu, została również zawarta lista 14 alergenów wymagających uwzględnienia. Oto one:

  • Ziarna zbóż zawierające gluten, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  • Skorupiaki oraz produkty zawierające je w składzie.
  • Jaja oraz produkty spożywcze sporządzone na ich bazie.
  • Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Ziarno sojowe oraz produkty spożywcze na nich utworzone.
  • Mleko oraz składniki zawierające je w swoim składzie.
  • Orzechy z drzew orzechowych oraz produkty na nich bazujące.
  • Seler oraz produkty przygotowywane na jego bazie.
  • Gorczyca oraz produkty przygotowywane z jej użyciem.
  • Ziarno sezamowe oraz pochodne.
  • Dwutlenek siarki oraz siarczyny, jak również produkty przygotowane na jego bazie.
  • Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  • Mięczaki oraz inne pochodne zawierające je w składzie.

W dbałości o konsumenta i jego zdrowie, każdy producent żywności powinien dostosować etykiety spożywcze swoich produktów. Mając również na uwadze występowanie alergenów w wyniku możliwych zanieczyszczeń krzyżowych, powstałych na linii produkcyjnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline