Ciekawostki

Jak rozpoznać dobrą wędlinę?

Wędlina była kiedyś produktem luksusowym, dziś luksusowym produktem są ręcznie wyrabiane wędliny.

Na co zwrócić uwagę, szukając najwyższej jakości szynki? Mięso z hodowli przemysłowej zawiera nie tylko konserwanty i ulepszacze dodane na samym końcu produkcji, ale również antybiotyki i hormony, którymi karmione były zwierzęta. Dlatego wybór wędliny należy zacząć od sprawdzenia, czy rolnik posiada certyfikaty rolnictwa ekologicznego. Jednak nawet takie produkty mogą zawierać szkodliwe konserwanty i wypełniacze. Nie wszystko złoto, co się świeci, nie każda naturalna, domowa szynka, faktycznie jest najwyższej jakości.

Jak rozpoznać ręcznie wyrabiane wędliny?

Najwyższej jakości wędlina nie będzie się błyszczeć, po przekrojeniu nie będzie też ociekać wilgocią (co świadczy o dodatku wody i ulepszaczy, które zwiększają jej masę, ale kosztem jakości). Dobra wędlina powinna być matowa. Niepokojące są też dziurki po przekrojeniu wędliny, które świadczą, że produkt jest przetworzony, pompowany ulepszaczami i produkowany masowo. Nienaturalny jest również intensywny różowy kolor. Wskazane są żyłki tłuszczu na szynce, które dowodzą, że zachowała naturalną strukturę.

Wyrób kiełbas wyrobowi nie równy…

Unikaj kiełbas zmielonych z chrząstkami, kośćmi, które mają jednolitą strukturę, a czasem można w nich natrafić na twardą kość i ukruszyć sobie ząb. Piaszczyste kiełbasy są z niższej półki. Dobra kiełbasa ma oddzielone mięso, tłuszcz i różne części.

Wysokiej jakości mięso i niska cena nie mogą iść w parze. Hodowla zwierząt bez antybiotyków i hormonów powodujących wzrost, trwa dłużej. Termin ważności nieprzetworzonego mięsa powinien być nie dłuższy niż 7 dni. Cena za kilogram dobrej wędliny to 40 – 60 zł.

Jak przechowywać szynkę?

Aby domowe wyroby wędliniarskie dłużej zachowały świeżość, nie proś o krojenie wędliny, przechowuj ją w kawałku. Po zakupach przełóż ją na głęboki, szklany talerz i przykryj, by nie obsychała. Nie przechowuj wędliny w folii, ponieważ folia podwyższa temperaturę żywności, tworzy wilgotne środowisko, co sprzyja powstawaniu pleśni. Szynka najwyższej jakości zeschnie się i pokryje białym nalotem, zrobi się w środku zielonkawa. Proces nastąpi już w drugim tygodniu od zakupu.

Gdzie kupić ręcznie wyrabiane wędliny?

Szukaj sklepów internetowych i lokalnych stoisk w wysokiej jakości delikatesach. Unikaj pakowanych szynek w folii z długą datą przydatności. Pytaj sprzedawcę o pochodzenie szynki, produkty bez konserwantów, z rolnictw ekologicznych. Nie wahaj się w nie zainwestować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline