Gotowanie

Rozmiar i kolor talerzy ma znaczenie

talerz

Decydując się na serwis obiadowy uwagę zwracamy już nie tylko na liczbę elementów. Nikomu nie trzeba udowadniać, jak duże znaczenie w naszym życiu mają barwy. Nie inaczej jest w przypadku kolorów talerzy, filiżanek czy innych naczyń, które wchodzą w skład zastawy. Niebieski talerz jest w stanie nieco odebrać nam apetyt. Żółty z kolei wzmaga go, a zielony dodaje potrawom pikanterii. Poza kolorami wpływ na nasz jadłospis będą mieć rozmiary talerzy. Co z czym się je – dosłownie i w przenośni?

Biała czy kolorowa zastawa?

Zastawy stołowe, w których goszczą białe elementy, są najbardziej popularne. Wynika to z ich uniwersalności. Pasują do każdej kuchennej aranżacji. Wpisują się w klimat stołów urządzanych z myślą o eleganckich i wystawnych przyjęciach, ale i tych, gdzie goszczą przystawki i przekąski bardzo nowocześnie podane.

Biała barwa talerzy może wpływać na pobudzenie ośrodku głodu. Z tego względu lepiej wybierać talerze nie o czystej bieli, śnieżnobiałe, a te, które oferują delikatny odcień. Bądź też łączą w sobie uniwersalną biel i kolorowe zdobienia.

Na wybranych zastawach mogą zagościć czerwone kwiaty. Barwa ta nie tylko wzmaga apetyt i pobudza, ale również wprawia nas w dobry nastrój. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają mały apetyt. Po drugiej stronie mogą stanąć komplety w brzoskwiniowym odcieniu, które nie zagrożą osobom będącym na diecie. Brzoskwiniowy ułatwia bowiem trawienie.

Równie dobrze można postawić na komplet, w którym znajdziemy lawendowe detale. Taka ożywcza kompozycja barw sprawia, że w inny sposób interpretowane są kolory sąsiadujące i można liczyć na wzmocnienie aromatów, podawanych specjałów. Po tego typu zastawy możemy się udać do działu – serwisy obiadowe w sklepie DoGotowania.pl.

Na białych, ale i różowych talerzach, nie powinny gościć słodkości, bo te barwy wzmacniają odczuwanie słodyczy. Na pobudzenie przemiany materii można liczyć, decydując się na żółte odcienie talerzy. Z kolei zielony dodaje pikanterii.

Rozmiar talerzy

Rozmiar talerzy w naszych zastawach, powinien być dostosowany do rodzaju posiłków. Do obiadu posłużą duże, głębokie i płytkie talerze. Do deserów, ale i przystawek wybierzemy małe talerzyki. To dość oczywisty podział. Pamiętajmy również o tym, że na duże talerze nakładamy sobie więcej. Jeśli talerz bazuje na dwóch „kółkach”, jedno z nich optycznie wydaje się być mniejsze. W ten sposób możemy uraczyć się nieświadomie porcją większą nawet o 30%.

Co ostatecznie wybrać

Są to wskazówki, które pomogą nam w wyborze odpowiedniej zastawy. Czy w takim razie kolorowe talerze nie mogą gościć na naszych stołach, a uniwersalne białe przestają być sensownym wyborem, bo wzmagają apetyt? Oczywiście, że nie. Na spożywane posiłki mają również wpływ inne czynniki, jak sposób podania, kolor obrusu czy zestawienie ze sobą kontrastowych barw talerzy.

Jeśli chcemy bardzo precyzyjnie wybrać zastawę stołową, również pod względem kolorystyki, możemy wziąć pod uwagę powyższe porady. Mając jednak na uwadze, że żółty talerz fizycznie nie odbije się na naszych kilogramach, a biały nie przestanie być uniwersalnym. To tylko praktyczna wiedza, z której można skorzystać, ale która nie musi być priorytetem podczas wyboru serwisu. W końcu najważniejsze są potrawy, ich smak i zapach, a także doborowe towarzystwo podczas wspólnie spożywanych posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline