Porady

Rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory

Z dnia na dzień coraz szybciej zachodzi słońce, wieczory są coraz dłuższe i… coraz mroźniejsze. Jak rozgrzać się po powrocie do domu? My mamy na to sposób – przepyszna gorąca herbata! Sprawdź nasze przepisy i przetestuj je sam!

Herbata z lipy i malin

Lipowo-malinowa herbatka to świetny pomysł na zimowy wieczór z książką. Sięgnij po nią zwłaszcza wtedy, kiedy już czujesz się przeziębiony! Lipa działa rozgrzewająco i napotnie, udrażnia drogi oddechowe, pomaga w obniżaniu gorączki. Natomiast maliny tak samo działają napotnie i przeciwgorączkowo, dodatkowo zawierają sporo witamin.

Żeby przygotować rozgrzewającą herbatę z lipy i malin, potrzebujesz:

  • Kwiaty lipy (suszone, 1 łyżka)
  • Maliny (sok domowy, najlepiej z owocami; ewentualnie można użyć syropu malinowego)
  • Herbata zielona lub biała (niearomatyzowana, wybierz swój ulubiony gatunek)

Już po składnikach widzisz, że przygotowanie tej niesamowitej herbaty będzie bardzo proste. Najpierw kwiaty lipy zalej wrzątkiem (do połowy kubka) i zaparzaj pod przykrywką przez 15 minut. W drugim kubku zaparz swoją ulubioną herbatę – postaraj się jednak, aby napar nie był za mocny, wystarczy mu kilka chwil zaparzania.

Połącz napary w jednym kubku, dolej soku malinowego (i – jeśli je masz – dodaj owoce) wedle uznania.

Herbata z limonką i imbirem

Imbirowa herbata jest w stanie rozgrzać największego zmarzlucha – a ta wzbogacona o limonkę oczaruje Cię swoim smakiem i aromatem. Dzięki temu napojowi łatwiej zwalczysz wszelkie przeziębienia, a nawet stany grypowe!

Żeby przygotować tę limonkowo-imbirową herbatę, potrzebujesz:

  • Limonka (2 plasterki)
  • Imbir (2 plasterki)
  • Miód (ilość wedle uznania, najlepszy będzie miód lipowy)
  • Herbata zielona (niearomatyzowana, wybierz swój ulubiony gatunek)

Korzeń imbiru obierz i odkrój dwa plasterki, wyparz i wyszoruj limonkę, odkrój dwa plasterki. Herbatę zaparz zgodnie z jej gatunkiem, w czasie zaparzania dodaj imbir. Do gotowego naparu dodaj plasterki limonki. Gdy herbata będzie miała odpowiednią temperaturę (ok. 40 stopni Celsjusza) dodaj miodu – jeśli dodasz go za wcześnie, straci swoje właściwości zdrowotne!

Jesteś spragniony większej dawki herbacianych informacji? Znajdziesz je na www.herbata.info!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline