Porady

Rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory

Z dnia na dzień coraz szybciej zachodzi słońce, wieczory są coraz dłuższe i… coraz mroźniejsze. Jak rozgrzać się po powrocie do domu? My mamy na to sposób – przepyszna gorąca herbata! Sprawdź nasze przepisy i przetestuj je sam!

Herbata z lipy i malin

Lipowo-malinowa herbatka to świetny pomysł na zimowy wieczór z książką. Sięgnij po nią zwłaszcza wtedy, kiedy już czujesz się przeziębiony! Lipa działa rozgrzewająco i napotnie, udrażnia drogi oddechowe, pomaga w obniżaniu gorączki. Natomiast maliny tak samo działają napotnie i przeciwgorączkowo, dodatkowo zawierają sporo witamin.

Żeby przygotować rozgrzewającą herbatę z lipy i malin, potrzebujesz:

  • Kwiaty lipy (suszone, 1 łyżka)
  • Maliny (sok domowy, najlepiej z owocami; ewentualnie można użyć syropu malinowego)
  • Herbata zielona lub biała (niearomatyzowana, wybierz swój ulubiony gatunek)

Już po składnikach widzisz, że przygotowanie tej niesamowitej herbaty będzie bardzo proste. Najpierw kwiaty lipy zalej wrzątkiem (do połowy kubka) i zaparzaj pod przykrywką przez 15 minut. W drugim kubku zaparz swoją ulubioną herbatę – postaraj się jednak, aby napar nie był za mocny, wystarczy mu kilka chwil zaparzania.

Połącz napary w jednym kubku, dolej soku malinowego (i – jeśli je masz – dodaj owoce) wedle uznania.

Herbata z limonką i imbirem

Imbirowa herbata jest w stanie rozgrzać największego zmarzlucha – a ta wzbogacona o limonkę oczaruje Cię swoim smakiem i aromatem. Dzięki temu napojowi łatwiej zwalczysz wszelkie przeziębienia, a nawet stany grypowe!

Żeby przygotować tę limonkowo-imbirową herbatę, potrzebujesz:

  • Limonka (2 plasterki)
  • Imbir (2 plasterki)
  • Miód (ilość wedle uznania, najlepszy będzie miód lipowy)
  • Herbata zielona (niearomatyzowana, wybierz swój ulubiony gatunek)

Korzeń imbiru obierz i odkrój dwa plasterki, wyparz i wyszoruj limonkę, odkrój dwa plasterki. Herbatę zaparz zgodnie z jej gatunkiem, w czasie zaparzania dodaj imbir. Do gotowego naparu dodaj plasterki limonki. Gdy herbata będzie miała odpowiednią temperaturę (ok. 40 stopni Celsjusza) dodaj miodu – jeśli dodasz go za wcześnie, straci swoje właściwości zdrowotne!

Jesteś spragniony większej dawki herbacianych informacji? Znajdziesz je na www.herbata.info!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline