Gotowanie

Rotr – Najlepsze mleko dla baristów

kawa

Nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach parzenie kawy – czynność zdawałoby się prozaiczna – urosło do rangi sztuki. Na przestrzeni lat wykształcił się nawet osobny zawód baristy, czyli osoby specjalizującej się właśnie w przygotowywaniu kawy i rozmaitych napojów na jej bazie. Ważnym elementem w zawodzie baristy jest wybór dobrego mleka. Co warto o nim wiedzieć?

Znaczenie dobrego mleka w sztuce parzenia kawy

Dlaczego mleko dla baristów powinno być odpowiednio dobrane? Ponieważ stanowi kluczowy składnik wielu rodzajów kaw. Oczywiście niebagatelną rolę pełni tu kawa – wybór odpowiednich ziaren czy specjalnie dobranej mieszanki, a także wydobycie jej pełnego aromatu i „zamknięcie” go w filiżance kawy to najważniejsze zadanie baristy. Jednak wiele napojów kawowych nie może się obejść bez mleka. I to właśnie odpowiedni wybór mleczka do kawy pozwala w pełni wyeksponować smak i zapach tego czarnego napoju, tworząc idealną kombinację aromatów. Do przygotowania jakich rodzajów kaw niezbędne jest mleko? Są to najpopularniejsze jej odmiany, takie jak:

  • cappuccino;
  • caffe latte;
  • macchiato i latte macchiato;
  • caffe mokka.

Do kawy dodaje się mleko gotowane w odpowiedniej temperaturze – nie za wysokiej, by nie utracić słodkiego smaku i walorów zapachowych. Jednakże mleczko do kawy nie tylko wpływa na smak i aromat napoju, ale pełni też ważną funkcję estetyczną. Powstał nawet specjalny termin „latte art” oznaczający tworzenie misternych wzorów na powierzchni kawy właśnie z mleka, które tworzy efektowną piankę. Ubite mleko utrzymuje się na powierzchni napoju i tworzy smakowitą kremową piankę, która zapewnia przyjemne doznania smakowe i prezentuje się niezwykle elegancko. Do tego jednak niezbędne jest odpowiednie mleko dla baristów.

Jakie powinno być idealne mleko dla baristów?

Jak zatem wybrać idealne mleko dla baristów? Podpowiada ekspert ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR w Rypinie: Mleko używane przez baristów powinno być przede wszystkim smaczne – jego słodycz musi podkreślać aromat kawy. Ważna jest tu odpowiednia zawartość tłuszczu, która powinna wynosić 3,2 proc. Ponadto mleko powinno się dobrze spieniać i tworzyć trwałą piankę, która pozwoli na stworzenie fantazyjnych wzorów na napoju i długo utrzyma się na powierzchni kawy. Sekret dobrego mleka dla baristów tkwi w wysokiej zawartości białka, która powinna wynosić ok. 3,8 proc. Taki stosunek tłuszczu do białka w mleku, który znajdziemy w mleku dla baristów Rotr Blanco, gwarantuje znakomity smak i aromat, a także pozwala na przygotowanie pianki, która ozdobi filiżankę z kawą i zapewni wspaniałe doznania smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline