Ciekawostki

Rewolucja w szkolnych stołówkach

Jeszcze kilka lat temu niemal każda instytucja publiczna typu szkoła, szpital, dom opieki, przedszkole, żłobek itp. dysponowała swoją własną kuchnią. To właśnie tam przygotowywane były posiłki, które dostarczane były podopiecznym tychże placówek, w ramach dziennego wyżywienia. Obecnie sytuacja radykalnie się zmieniła.

Z miesiąca na miesiąc zamykane są tego typu kuchnia, a posiłki dostarczane są w ramach tzw. cateringu, przez firmy zewnętrzne współpracujące z takimi instytucjami. Czy to dobra droga?

Nowe rozwiązania zbiorowego żywienia

Catering dostarczany jest obecnie w Polsce do większości placówek gwarantujących wyżywienie. Często wybór cateringu nie jest drogą prawdziwego wyboru, a kwestią wyboru najtańszej oferty w ramach przetargu. Skąd takie zmiany? Czyżby prowadzenie własnych kuchni było nieopłacalne? A może przyczyna tych zmian leży gdzieś indziej? Jak wskazują osoby zarządzające placówkami, bardzo często zmiana własnej kuchni na zamawiany catering wywołana była przepisami sanitarnymi. Stare kuchnie często nie spełniały wymogów kuchni dostarczających posiłków do zbiorowego żywienia. Dostosowanie takich kuchni było kosztowne, a często wymagało generalnych remontów. Również utrzymanie przyinstytucyjnych kuchni na wymaganym poziomie wiązałoby się z remontami, usprawnieniami, wymianą sprzętu. A to kolejny koszt.

Redukcja kosztów utrzymania kuchni

Jak mówi stare przysłowie „gdy nie wiadomo o co chodzi – chodzi o pieniądze”. I tak jest w tymże przypadku. Kolejnym kosztem, który odpada przy zamawianym cateringu, jest koszt utrzymania etatów dla pracowników kuchni. Na „stanie” takiej kuchni oprócz kucharzy musiał znajdować się dietetyk lub intendent, co rodziło kolejny koszt. Osoby zarządzające placówkami wolą pozbyć się uciążliwości z tym związanych i chętnie sięgają po dostarczane gotowe posiłki. Nie bez znaczenia pozostaje również cena takich posiłków. Posiłki w instytucjach objętych zbiorowym żywieniem muszą zachowywać pewne standardy kaloryczne i związane z ilością innych składników odżywczych. W warunkach kuchni zorganizowanych w placówkach dochodził jeszcze standard związany z jakością tych posiłków, a co za tym idzie – wyższa cena. Firmy dostarczające catering są w stanie radykalnie obniżyć koszt przy zachowaniu parametrów kalorycznych i odżywczych więc cena w przeliczeniu na jeden posiłek jest dużo niższa.

Estetyka i wyjątkowy smak

stołówkaCzy zastępowanie tradycyjnych kuchni jedzeniem z cateringu jest dobre? Jak się okazuje posiłki w ramach cateringu nie lądują w koszu, bo są po prostu smaczne. Są one dostosowane do wyjątkowych potrzeb niektórych grup – np. ciężarne nie dostają konserw mięsnych utrudniających przyswajanie wapnia, a dzieci w przedszkolach nie dostaną parówki, pasztetu i innych wysokoprzetworzonych produktów. Do tego dochodzi aspekt estetyczny.

Część osób zarządzających placówkami takimi jak szpitale, szkoły czy przedszkola nie daje się skusić na catering. I mimo ponoszenia wyższych kosztów nadal trwa w posiadaniu własnej kuchni. A przecież bilans energetyczny to nie wszystko, bo nie każdy człowiek jest taki sam. Jedzenie cateringowe jest w stanie zapewnić poprawny rozwój człowieka czy też szybki powrót do zdrowia.

Zapoznaj się z ofertą firmy Yellow Catering z Częstochowy świadczącej również usługę żywienia zbiorowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline