Porady

Przygotowujemy perfekcyjne espresso

kawa

Espresso. Klasyka gatunków, królowa wśród kaw. Z technicznego punktu widzenia, baza dla dalszych kawowych podróży czy to w stronę caffe latte, czy też idealnego cappuccino. Jak każda kawa we włoskim stylu również i ta jest obarczona zbiorem reguł, które pozwalają na przygotowanie mikstury idealnej. I choć eksperymenty przynoszą mnóstwo frajdy, to pamiętajmy o tym, że zanim zaczniemy łamać konwencję, warto najpierw dokładnie ją poznać.

Jak już wspomniano, espresso to rodzaj kawy, który stanowi swoistą podstawę do każdego innego typu małej czarnej, która może później przeobrazić się cafe latte (po dodaniu spienionego mleka) cappuccino, czy chociażby espresso con panna (mniej znana w Polsce – połączenie podwójnego espresso i bitej śmietany). Niewielka w objętości (około 30-35 ml), niezwykle mocna, gęsta i głęboka, stanowi świetny trunek do wypicia w południe, czy też po głównym posiłku w celu lepszego trawienia. Jak przygotować espresso idealne?

Żelazne zasady

Kawowi konserwatyści zalecają by podczas przygotowywania espresso trzymać się kilku niezmiennych od lat zasad, które pozwalają na osiągnięcie najlepszego efektu, czyli mówiąc prościej wyciągnięcie z ziaren kawy (najczęściej mieszanki Arabiki i Robusty) esencji smaku. Dość powiedzieć, że nad ich przestrzeganiem czuwa specjalny Narodowy Instytut Włoskiego Espresso. Zasady te skupiają się wokół kilku głównych wątków: sprzętu użytego do przygotowania kawy, odpowiedniego mielenia ziaren, temperatury w jakiej kawa jest przygotowana a także – i co najistotniejsze – nieocenionego smaku, jaki jest celem naszej pracy.

kawa

Aby przygotować espresso idealne konieczne jest użycie ekspresu ciśnieniowego, gdyż istotą tej kawy jest wydobywanie ekstraktu ze zmielonych ziaren kawy pod odpowiednim ciśnieniem. Odpowiednim to znaczy około 9 barów. Dla początkujących kawoszy, niezłym rozwiązaniem jest użycie ekspresu kolbowego, który spokojnie sprawdzi się, o ile nie zamierzamy otwierać domowej kawiarni. Sama kawa powinna być świeżo zmielona, w związku z czym niezbędnym (a może i ważniejszym od ekspresu) sprzętem jaki musimy mieć pod ręką jest młynek do kawy. Najlepiej, gdy jest to młynek żarnowy, natomiast również tańsze sprzęty powinny sobie poradzić z wyzwaniem. Kawę po zmieleniu (używamy ni mniej ni więcej a 7 gram) ubijamy za pomocą specjalnego tampera. Co do kawy jakiej używamy, to oprócz jej masy należy zwrócić uwagę na to, by była ona drobno zmielona i solidnie ubita.

Gdy kawę przygotujemy już do najważniejszej części procesu skupiamy się na tym, by przeprowadzić go w odpowiedni sposób. Zmieloną kawę na espresso traktuje się strumieniem gorącej (około 88 stopni) wody pod ciśnieniem pomiędzy 20 a 30 sekundami. Zbyt krótkie działanie może sprawić, że nie wykorzystamy wszystkich drzemiących w ziarnach możliwości, zbyt długie z kolei doprowadzi do sytuacji, w której mocne i wyraziste espresso zacznie być rozcieńczane przez dużo słabszy napar, co zniweczy cały nasz trud.

Efekt końcowy

Co powinniśmy otrzymać po odpowiednio przeprowadzonym procesie parzenia takiej kawy? Filiżankę (pamiętajmy, by nie lać espresso do zbyt zimnej filiżanki, żeby kawa zbyt szybko nie oddała temperatury) o objętości około 30 ml gęstego, nieco lepkiego płynu, w którego smaku pobrzmiewa lekka słodycz. Poza samą aromatyczną i mocną kawą, filiżankę wypełniać powinna dodająca zarówno uroku jak i dodatkowych doświadczeń smakowych pianka, zwana przez Włochów cremą. Pianka powinna być całkiem gęsta i bez wyróżniających się pęcherzyków powietrza.

Tak jak wspomnieliśmy – idealne espresso to baza do wszelkiego typu innych kaw, stąd opanowanie sztuki jego parzenia powinno być pierwszym krokiem do rozsmakowania się w kawie w ogóle. Jak się okazuje, w domu również można taką kawę przyrządzić, a sprzęt do jej przygotowania, może być dla nas inwestycją na lata, która sprawi, że nasz dom zawsze będzie pachniał świeżą i aromatyczną kawą. A niewiele jest przyjemniejszych zapachów dla ludzkiego nosa.

Zapraszamy na naszego sklepu i bloga z poradami dotyczącymi parzenia kawy marianoitaliano24.pl.

kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline