Porady

Przekąski na grilla – 5 oryginalnych pomysłów

grill

Grillowanie jest bez wątpienia jedną z ulubionych aktywności Polaków na świeżym powietrzu. To idealna okazja do spotkań z przyjaciółmi, jak i spróbowania specjałów, których nie przygotowuje się na co dzień. Na ruszcie z powodzeniem można przyrządzić nie tylko grillowane mięso, ale też warzywa czy sery. Prezentujemy 5 oryginalnych pomysłów na przekąski na grilla, które zachwycą smakiem wszystkich wielbicieli dań z rusztu.

Grillowane kiełbaski z mozzarellą i boczkiem

Grillowane mięso to jeden z ulubionych przysmaków wielbicieli dań przygotowywanych na ruszcie. Najpopularniejsze są oczywiście kiełbaski z grilla, które można przyrządzić w niebanalny sposób, bo z mozzarellą i boczkiem. Jak je zrobić? Najpierw należy przeciąć wzdłuż kiełbaski. Trzeba to wykonać w taki sposób, aby utworzyły kieszonki. Do powstałych w ten sposób otworów, należy włożyć pokrojoną w słupki mozzarellę, a całość posypać bazylią. Następnie kiełbaski trzeba ciasno owinąć plasterkiem boczku i spiąć za pomocą wykałaczek. Później wystarczy już tylko wrzucić je na ruszt i grillować po kilka minut z każdej strony uważając przy tym, by ser zbytnio nie wypłynął.

Pieczone ziemniaki z rozmarynowym pesto

Smaczne przekąski na grilla wcale nie muszą być przygotowane z mięsa. W wersji z rusztu świetnie sprawdzą się ziemniaki. Tego popularnego warzywa nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy je dokładnie umyć, natrzeć wcześniej przygotowanym pesto, zawinąć w folię aluminiową i wrzucić na grilla. Przygotowanie pesto jest błyskawiczne i banalnie proste. Wystarczy posiekać świeży rozmaryn i zetrzeć na tarce parmezan, a następnie oba składniki dokładnie zmieszać z oliwą. Tak przyrządzona grillowana przekąska, będzie świetnie smakowała z gęstym sosem, wykonanym z twarożku homogenizowanego, z dodatkiem jogurtu naturalnego, czosnku, natki pietruszki oraz soli i pieprzu.

Grillowane warzywne szaszłyki

Jedną z najpopularniejszych przekąsek na grilla są szaszłyki. Żeby były smaczne, a przy tym efektownie prezentowały się na talerzu, do ich wykonania można użyć najróżniejszych warzyw: od ziemniaków, bakłażana i cukinii, po cebulę, kolby kukurydzy oraz różnokolorowe papryki. Oprócz tego, warto sięgnąć po pieczarki, kanie i oscypki. Przed skomponowaniem szaszłyków, wszystkie składniki należy pokroić na duże kawałki i zanurzyć na kilka godzin w aromatycznej marynacie. Można ją wykonać z białego wina i musztardy, z dodatkiem miodu i oliwy. Później wystarczy tak przygotowane składniki nabić na patyczek i położyć na grillu, nie zapominając przy tym o częstym doglądaniu i podlewaniu szaszłyków marynatą.

Pomidory zapiekane z fetą

Idealna przekąska na grilla, która świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie, to pomidory zapiekane z fetą. Ich przygotowanie, należy rozpocząć od dokładnego umycia pomidorów, odkrojenia ich górnej części i wydrążenia środka w taki sposób, by uzyskać miejsce na farsz. Odkrojone części pomidorów trzeba pokroić w drobną kostkę i tak samo zrobić z fetą, a następnie oba składniki połączyć z posiekanym szczypiorkiem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Później tylko wystarczy nafaszerować pomidory przygotowaną masą, owinąć je folią aluminiową i grillować przez ok. 20 minut.

Faszerowane pieczarki z grilla

Grillowane pieczarki to propozycja równie smaczna, jak grillowane pomidory. Kapelusze tych wyjątkowych grzybów można nafaszerować dowolnymi składnikami: od mozzarelli i fety, przez paprykę, aż po szpinak. Najbardziej aromatyczna będzie wersja minimalistyczna – ze świeżymi ziołami i czosnkiem. Do wykonania tej przekąski na grilla dobrze jest wybierać pieczarki o dużych kapeluszach, łatwiej je będzie przyrządzić. Przygotowanie dania należy rozpocząć od odkrojenia nóżek grzybów tuż przy kapeluszach. Odkrojone nóżki trzeba pokroić w drobną kostkę i tak samo postąpić z cebulą, a następnie oba składniki podsmażyć na maśle. Do tego warto dodać kilka ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gdy konsystencja farszu będzie zbyt wodnista, można do niej dodać odrobinę bułki tartej. Tak powstałą masą należy nafaszerować pieczarkowe kapelusze i grillować je na specjalnych tackach przez około 20 minut.

Dużo inspirujących pomysłów na przekąski z grilla – zarówno mięsne, jak i wegetariańskie – można znaleźć na tej stronie. To baza oryginalnych dań, które zachwycą smakiem uczestników grillowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline