Przepisy

Proste i niebanalne pomysły kulinarne na domową imprezę

impreza

Gdy karnawał w pełni, a za oknami zima, nadchodzi czas na szalone domówki w gronie najbliższych przyjaciół. Na takie okazje najlepiej sprawdzają się niewielkie, szybkie przekąski, akurat do wzięcia w dwa palce i delektowania się znakomitym smakiem. Sałatka na imprezę? Nie w tym roku! Zaskocz swoich gości i zyskaj tytuł królowej (lub króla) karnawału.

Postanowiliśmy podjąć rękawicę rzuconą przez autorów serwisu Kulinarneprzeboje.pl i podzielić się przepisami na nasze ulubione zabawowe przystawki. Przygotowaliśmy przepisy na kilka niezwykle prostych dań, które z pewnością zaspokoją pierwszy głód i nastroją do zabawy. Frytki z pieczonych warzyw podane w towarzystwie domowego masła orzechowego oraz pasty guacamole to imprezowy pewniak. Tacos z serem pleśniowym i salsą z mango wniosą do Twego domu odrobinę słonecznej egzotyki. Na deser zaproponuj natomiast proste i swojskie owoce pod kruszonką – smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.

Nasze przekąski na imprezę nie wymagają długich przygotowań, są proste i niezwykle smaczne. Czas zaoszczędzony na żmudnym pichceniu wykorzystaj na wchodzenie w imprezowy nastrój. Nalej sobie drinka, włącz ulubioną muzykę i relaksuj się, czekając na przybycie gości.
Sprawdzone przepisy na przekąski na imprezę znajdziesz też na stronie https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/przekaski-na-impreze/.

Frytki z pieczonych warzyw

Składniki na 5 porcji:
1 kg batatów, ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera w dowolnych proporcjach
3 łyżki oleju
suszony tymianek, rozmaryn lub inne ulubione zioła (opcjonalnie)
sól i czarny pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Warzywa pokrój w równe, 5-centymetrowe słupki i wrzuć je do dużej miski. Dodaj olej oraz wszystkie przyprawy i porządnie wymieszaj. Wysyp warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut. Sprawdzaj je co jakiś czas widelcem – powinny być miękkie, zrumienione, ale pod żadnym pozorem spalone.

Miejsce na foto1

Guacamole

Składniki na 4 porcje:
2 dojrzałe awokado
sok z 1/2 limonki
1 mała czerwona papryka lub 1/2 większej
szczypiorek do smaku
niewielki kawałek papryczki chili
garść świeżych liści kolendry lub 1 łyżeczka suszonych
sól

Obierz awokado i rozgnieć je przy pomocy widelca. Pokrój drobno paprykę, papryczkę chili oraz szczypiorek. Posiekaj kolendrę. Wymieszaj awokado z sokiem z limonki oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą.

Domowe masło orzechowe

Składniki na ok. 350 ml:
3 szklanki orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych i nieprażonych)

Rozgrzej suchą patelnię i wysyp na nią orzechy. Praż je przez ok. 2 minuty, aż się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Lekko przestygnięte wsyp do malaksera i miel na wysokich obrotach. Zakończ mielenie dopiero wtedy, kiedy orzechy puszczą olej i zamienią się w gęstą, kremową pastę.

Tacos z serem pleśniowym i salsą mango

Składniki na 8 porcji:
8 małych tortilli
400 g sera typu camembert
150 g orzechów włoskich

Salsa:
2 średniej wielkości mango
1 pęczek dymki
niewielki kawałek papryczki chili
sok z 1/2 limonki
odrobina oliwy
pieprz i sól

Rozgrzej suchą patelnię i wysyp na nią delikatnie rozdrobnione orzechy włoskie. Praż do momentu aż się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Obierz owoce i pokrój je w niewielką kostkę. Połowę przełóż do naczynia i zblenduj z oliwą i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj gotową masę z pokrojonym mango oraz posiekaną cebulką i chili.
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Pokrój ser na grube plastry i wypełnij nimi złożone na pół placki tortilli. Gotowe tacos wyłóż na blachę i piecz przez kilka minut do rozpuszczenia się sera. Podawaj z salsą i prażonymi orzechami włoskimi.

Miejsce na foto2

Owoce pod kruszonką

Składniki na 4 porcje:
2 jabłka
2 gruszki
2 łyżki miodu
odrobina masła do wysmarowania kokilek

Kruszonka:

125 g płatków owsianych
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
75 g (2/3 szklanki) orzechów laskowych
2 łyżki mąki (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj wnętrza kokilek odrobiną masła. Owoce umyj i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj razem z miodem, a następnie rozłóż równomiernie do 4 kokilek. Wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Wszystkie składniki kruszonki wsyp do naczynia blendera i zblenduj w trybie pulsacyjnym. Kruszonka powinna mieć przyjemną, niejednolitą konsystencję. Ułóż ją na owocach i zapiekaj przez kolejne 10 minut. Uwaga! Do robienia kruszonki najlepiej sprawdzi się pojemnik z ostrzem w kształcie litery S. Jeśli nie masz takiego, wszystkie składniki poza orzechami laskowymi zblenduj przy użyciu zwykłego blendera ręcznego, a orzechy przepuść przez maszynkę lub roztłucz w moździerzu. Możesz też od razu kupić orzechy mielone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline