Ciekawostki

Praktyczne i niezbędne w gastronomii zmywarki kapturowe

garnki

Czystość w zakładach gastronomicznych jest priorytetem dla każdego właściciela. Ze względu na ogromną rotację gości pragnących skonsumować posiłek poza domem, utrzymanie higieny w lokalach gastronomicznych na bardzo wysokim poziomie, to coś, o czym właściwie nie powinno się nikomu przypominać.

Drobnoustrojom mówimy „NIE”

Duże znaczenie ma podłoga – ludzie na butach przynoszą mnóstwo różnych substancji, na których rozwijają się bakterie i wirusy. Częste i dokładne zmywanie podłóg, odkurzanie wykładzin dywanowych oraz szorowanie posadzek kamiennych bardzo ograniczy roznoszenie niepożądanych drobnoustrojów.

Naczynia pod specjalnym nadzorem

Równie ważne jest dokładne zmywanie i wyparzanie naczyń – sterylność zastawy stołowej powinna być idealna, również ze względów mnożenia się organizmów chorobotwórczych.
Najprostszym sposobem, a jednocześnie wysoce skutecznym, jest mycie i wyparzanie naczyń w zmywarkach kapturowych.

Zmywarki kapturowe

Zmywarki kapturowe do urządzenia przeznaczone do małej i wielkiej gastronomii czyli restauracji, kawiarni, kuchni szpitalnych, stołówek pracowniczych i innych tego typu obiektów użyteczności publicznej. Jest to urządzenie obsługujące jednorazowo dużą ilość naczyń – wydajność niektórych modeli sięga 65 koszy wypełnionych zastawą stołową, a to oznacza ponad 1000 umytych talerzy w ciągu jednej godziny. Posiadają również dodatkowe pojemniki na sztućce. Zakres temperatury jest dość szeroki i wynosi od 55 stopni Celsjusza do 90 stopni. Sterowanie funkcjami zmywarki odbywa się ręcznie za pomocą panelu sterowniczego.

Zmywarki kapturowe To dość duże urządzenia, wysokość niektórych modeli może sięgać ponad 170 centymetrów, a szerokość ponad 60 centymetrów. Start cyklu mycia rozpoczyna się po zamknięciu górnej pokrywy zmywarki, tak zwanego kaptura, który jest opuszczany i podnoszony ręcznie za pomocą ergonomicznego uchwytu. Zmywarka posiada kilka, zazwyczaj są to trzy, cykli mycia. Długość cyklu również ustawiana jest ręcznie.

Zmywarka w zabudowie

Zmywarka kapturowa może być dołączona do ciągu urządzeń gastronomicznych w formie zabudowy – jednym z rozwiązań jest połączenie jej z dodatkowym blatem oraz zlewem. Tak zabudowany system zmywająco-wyparzający jest idealnym rozwiązaniem w każdej dużej kuchni. Wstępne obmycie talerzy pod kranem, pozwoli uniknąć gromadzenia się resztek jedzenia w filtrach zmywarki.

Zmywarki kapturowe to najlepsze rozwiązanie w zakresie mycia i wyparzania naczyń używanych na dużą skalę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline