Śniadanie

Czy płatki śniadaniowe są naprawdę zdrowe?

musli

Na całym świecie muesli to jedna z najbardziej ulubionych potraw na zdrowe śniadanie. Pyszne, dobre dla ciała i dobrego samopoczucia, odżywcze, smaczne i niedrogie, musli to idealny początek dnia. Dlaczego muesli jest uważane za podstawę dobrego śniadania, czy zasługują na pochwałę dietetycznego super pożywienia?

Czy płatki śniadaniowe są naprawdę zdrowe?

Dietetycy są jednomyślni śniadanie jest konieczne. Rano metabolizm jest wyjątkowo szybki, a śniadanie pomaga utrzymać optymalną przemianę materii aż do wieczora. Bez śniadania ciało przechodzi do trybu oszczędzania energii do południa i zaczyna przechowywać kalorie. Musli to najlepszy wybór na śniadanie z kilku powodów: są bogate w błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit i zachowania zdrowej mikroflory.

Musli to płatki zbożowe, często z dodatkiem orzechów, nasion i suszonych owoców, czyli tak zwanych wolnych węglowodanów, dających długie uczucie nasycenia. Płatki śniadaniowe zbożowe to podstawa muesli, które utrzymują optymalny poziom cukru we krwi, a zawarte w nich polisacharydy wzmacniają serce i obniżają poziom cholesterolu.

Pełnoziarniste zboża mają wysoką zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla zdrowych włosów, paznokci i zębów. Mają także korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i są szczególnie potrzebne w okresach stresu i przeciążenia pracą. Nie wszystkie muesli ze sklepu są przydatne.

Jak wybrać płatki śniadaniowe wysokiej, jakości?

Na podstawie powyższego, czy można powiedzieć, że zboże jest zdecydowanie korzystne? Niezupełnie. Faktem jest, że każdy producent ma własne podejście do produkcji tego produktu. I często, chcąc poprawić smak i atrakcyjność płatków, dodają wiele składników, które negują wartość dietetyczną. Dlatego zanim ktoś kupi muesli, powinien sprawdzić, z czego są zrobione. Zawartość kaloryczna zdrowego muesli nie powinna przekraczać 450 kalorii, a to już całkiem sporo ta wartość energetyczna jest typowa dla musli z gorzką czekoladą, miodem i orzechami.

Jeśli chce się schudnąć, lepiej wybrać produkt, którego zawartość kaloryczna nie przekracza 400 kcal. Zwykle jest to odmiana bez dodatków lub z jagodami. Słodzone musli jest smaczniejsze, ale pożądane jest, aby słodyczy nie nadawał cukier, ale miód. W przeciwieństwie do cukru, miód zawiera wiele korzystnych substancji. Najlepiej kupić musli wyprodukowane z kilku rodzajów zbóż, na przykład z pszenicy i owsa, dzięki czemu otrzyma się więcej różnych witamin i minerałów.

Musli są dwojakiego rodzaju, surowe i pieczone. Surowe mają mniej kalorii, ale wielu nie lubi ich smaku, pieczone muesli, powstaje przez zmieszanie płatków z miodem i pieczenie ich szybko w specjalnych piekarnikach. Te musli są słodsze, pozostają chrupiące, nawet, jeśli są wypełnione mlekiem lub jogurtem, ale mają też więcej kalorii. Musli z dodatkiem orzechów i suszonych owoców są bardzo popularne, ale warto wybrać produkt, w którym dodatki nie przekraczają 30% całkowitej masy. Zdrowe muesli nie powinny zawierać syntetycznych barwników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline