Wege

Pestki dyni – dla osób osłabionych, przemęczonych i mających problemy z przemianą materii

Pestki dyni są kaloryczne, ale i zdrowe. Mogą być pomocne w leczeniu stanów zapalnych skóry i wypadaniu włosów.

Pestki dyni zawierają witaminy, w tym witaminy z grupy B i mikroelementy, takie jak: magnez, fosfor, cynk i żelazo. Zawierają też fitosterole, które są pomocne w leczeniu chorób prostaty i profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

W pestkach dyni znajduje się duża ilość cynku, który jest pomocny w schorzeniach skóry, takich jak: przetłuszczanie się i trądzik. Wspomagają regenerację włosów i są pomocne przy łamliwości paznokci.

Badania dowiodły, że pestki dyni zawierają kukurbitacynę, która nie jest szkodliwa dla człowieka, za to niszczy drobnoustroje, znajdujące się w ludzkim organizmie, w tym: pasożyty, takie jak tasiemiec, owsiki czy glisty.

Pestki dyni są zalecane osobom, które mają problemy z koncentracją, ponieważ zawierają lecytynę, która posiada właściwości poprawiające pracę mózgu i koncentracją. Lecytyna wpływa też pozytywnie na proces regulacji trawienia, co jest ważne dla osób odchudzających się.
Pestki dyni są dobrą alternatywą na przekąskę dla osób, które chciałyby zmienić niezdrową dietę i zacząć odżywiać się z korzyścią dla zdrowia i urody. Pestki dyni są smaczne, można je jeść świeże lub prażone, np. dodając je do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych lub zapiekanych warzyw.

A poniżej zestawienie kalorii i wartości odżywczych pestek dyni:

Składniki pestek dyni i ich zawartość w 100 g
Kalorie (wartość energetyczna): 559 kcal / 2339 kJ
Białko: 30,23 g
Tłuszcz ogółem: 49,05 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 8,659 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 16,242 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 20,976 g
Kwasy tłuszczowe Omega 3: 0,180 g
Kwasy tłuszczowe Omega 6: 20,796 g
Węglowodany: 10,71 g
Błonnik pokarmowy: 6,0 g
Witamina A: 16 I.U.
Witamina D: 0 I.U.
Witamina E: 2,18 mg
Witamina K: 7,3 µg
Witamina C: 1,9 mg
Witamina B1: 0,273 mg
Witamina B2: 0,153 mg
Witamina B3 (PP): 4,987 mg
Witamina B6: 0,143 mg
Kwas foliowy: 58 µg
Witamina B12: 0 µg
Kwas pantotenowy: 0,750 mg
Wapń: 46 mg
Żelazo: 8,82 mg
Magnez: 592 mg
Fosfor: 1233 mg
Potas: 809 mg
Sód: 7 mg
Cynk: 7,81 mg
Miedź: 1,34 mg
Mangan: 4,54 mg
Selen: 9,4 µg
Cholesterol: 0 mg

A Wy, lubicie pestki dyni? Jecie je?

Artykuł przygotowany przez firmę ViVio. Jesteśmy importerami zdrowej żywności. Zapraszamy do współpracy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline