Wege

Pestki dyni – dla osób osłabionych, przemęczonych i mających problemy z przemianą materii

Pestki dyni są kaloryczne, ale i zdrowe. Mogą być pomocne w leczeniu stanów zapalnych skóry i wypadaniu włosów.

Pestki dyni zawierają witaminy, w tym witaminy z grupy B i mikroelementy, takie jak: magnez, fosfor, cynk i żelazo. Zawierają też fitosterole, które są pomocne w leczeniu chorób prostaty i profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

W pestkach dyni znajduje się duża ilość cynku, który jest pomocny w schorzeniach skóry, takich jak: przetłuszczanie się i trądzik. Wspomagają regenerację włosów i są pomocne przy łamliwości paznokci.

Badania dowiodły, że pestki dyni zawierają kukurbitacynę, która nie jest szkodliwa dla człowieka, za to niszczy drobnoustroje, znajdujące się w ludzkim organizmie, w tym: pasożyty, takie jak tasiemiec, owsiki czy glisty.

Pestki dyni są zalecane osobom, które mają problemy z koncentracją, ponieważ zawierają lecytynę, która posiada właściwości poprawiające pracę mózgu i koncentracją. Lecytyna wpływa też pozytywnie na proces regulacji trawienia, co jest ważne dla osób odchudzających się.
Pestki dyni są dobrą alternatywą na przekąskę dla osób, które chciałyby zmienić niezdrową dietę i zacząć odżywiać się z korzyścią dla zdrowia i urody. Pestki dyni są smaczne, można je jeść świeże lub prażone, np. dodając je do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych lub zapiekanych warzyw.

A poniżej zestawienie kalorii i wartości odżywczych pestek dyni:

Składniki pestek dyni i ich zawartość w 100 g
Kalorie (wartość energetyczna): 559 kcal / 2339 kJ
Białko: 30,23 g
Tłuszcz ogółem: 49,05 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 8,659 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 16,242 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 20,976 g
Kwasy tłuszczowe Omega 3: 0,180 g
Kwasy tłuszczowe Omega 6: 20,796 g
Węglowodany: 10,71 g
Błonnik pokarmowy: 6,0 g
Witamina A: 16 I.U.
Witamina D: 0 I.U.
Witamina E: 2,18 mg
Witamina K: 7,3 µg
Witamina C: 1,9 mg
Witamina B1: 0,273 mg
Witamina B2: 0,153 mg
Witamina B3 (PP): 4,987 mg
Witamina B6: 0,143 mg
Kwas foliowy: 58 µg
Witamina B12: 0 µg
Kwas pantotenowy: 0,750 mg
Wapń: 46 mg
Żelazo: 8,82 mg
Magnez: 592 mg
Fosfor: 1233 mg
Potas: 809 mg
Sód: 7 mg
Cynk: 7,81 mg
Miedź: 1,34 mg
Mangan: 4,54 mg
Selen: 9,4 µg
Cholesterol: 0 mg

A Wy, lubicie pestki dyni? Jecie je?

Artykuł przygotowany przez firmę ViVio. Jesteśmy importerami zdrowej żywności. Zapraszamy do współpracy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline