Gotowanie

Patelnia żeliwna, która pozostanie z nami na długie lata

Gdyby dobrze poszukać, patelnie żeliwne być może znalazłyby się w starych kuchniach naszych dziadków. Co więcej, wciąż moglibyśmy się ich używać. Takie produkty mają to do siebie, że bywają wieczne, o ile są dobrze konserwowane i prawidłowo użytkowane. Najłatwiej nam smażyć na patelniach teflonowych czy też ceramicznych. Za atut uznajemy nieprzywierające powłoki. Z patelnią żeliwną jest nieco trudniej, ale to konstrukcja, w którą warto zainwestować. Zyskując w zamian długowieczność, przyjemność kulinarnych rewolucji i oczywiście pyszne dania.

Jak zadbać o patelnię żeliwną

Patelnie żeliwne, które nie zostały zaopatrzone w warstwę emalii, nie nadają się do mycia w zmywarce ani z zastosowaniem zwykłych detergentów. Czyszczenie z pomocą płynu do mycia naczyń, powoduje rozpuszczanie tłuszczu, jakim została zaimpregnowana żeliwna patelnia, a następnie wchłonięcie detergentu. Kolejno jego przechodzenie do potraw, co może być wyczuwalne w smaku.

Mając do dyspozycji rozmaite akcesoria kuchenne DoGotowania.pl, w tym patelnie żeliwne, należy zadbać o prawidłowy sposób czyszczenia. W tym wypadku stawiamy na miękką gąbkę bądź papierowy ręcznik. Odrobina soli z kolei pozwoli patelnię utrzymać w czystości. Mycie z pomocą detergentów wskazane jest tylko wtedy, gdy żeliwo zostało pokryte warstwą emalii. Jednorazowo, tuż po zakupie patelnię myjemy w tradycyjny sposób.

Następnym etapem jest prawidłowa konserwacja.

Jak konserwować żeliwne patelnie

Fabrycznie żeliwna patelnia jest poddawana impregnacji olejem roślinnym na gorąco. Należy ją najpierw wypłukać i dopiero użytkować. Dla zachowania żywotności i właściwości patelni żeliwnej, raz na jakiś czas dobrze jest samodzielnie wykonać impregnowanie olejem na gorąco. Domowy sposób polega na przetarciu wnętrza patelni stosunkowo dużą ilością oleju roślinnego. Następnie wstawienie do piekarnika bądź skorzystanie z palnika na kuchence, jeśli nasza patelnia żeliwna posiada drewnianą rączkę, co uniemożliwia jej „pieczenie”. Najważniejszym etapem jest bowiem właśnie „wypiekanie”, czyli doprowadzenie patelni do wysokiej temperatury i pozostawienie tak do czasu, gdy jej ścianki oraz dno wchłoną cały olej.

Konserwację można przeprowadzać również po każdorazowym użyciu, przecierając patelnię olejem.

Mycie, przechowywanie, usuwanie przypaleń

Żeliwo wykazuje podatność na korozję. Nie można zatem przechowywać patelni przykrytej pokrywką. Poza tym przed jej schowaniem, musi zostać dokładnie osuszona. Najlepiej pozostawiać ją w przewiewnym miejscu.

Zarówno do usuwania przypaleń, jak i sprawienia, by potrawy w ogóle przestały przywierać, doskonale nadaje się sól. Działa dokładnie tak, jak proszki czyszczące, ale dla żeliwa jest bezpieczna.

To proste wskazówki, z których powinien skorzystać każdy kto chce, by jego żeliwna patelnia posłużyła przez długie lata. Nie trzeba wiele zachodu, by poradzić sobie z utrzymaniem takiego produktu, w doskonałej formie. Po kilkukrotnym wykonaniu powyższych czynności, kolejne mycia i pozbywanie się ewentualnych przypaleń, stanie się niczym bezwarunkowy odruch.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline