Na dzisiejszym rynku mamy tak duże zróżnicowanie patelni, że sami nie wiemy, które rozwiązanie należy wybrać. Dlatego tutaj wskażemy czym wyróżnia się patelnia ceramiczna, teflonowa i tytanowa. Być może dzięki temu poradnikowi znajdziesz dla siebie najlepszy rodzaj patelni.
Patelnie ceramiczne, teflonowe i tytanowe – odpowiedź na potrzeby dzisiejszych czasów
Patelnie te powstały na potrzeby prowadzenia zdrowego trybu życia. Są idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mogą jeść tłustych potraw smażonych na oleju. Proces smażenia bez dodatkowego tłuszczu nie zwiększa kaloryczności przygotowywanego dania i tym sposobem jest zdrowszy. Powłoki ceramiczne, teflonowe i tytanowe sprawiają, że smażone jedzenie nie przywiera do powierzchni. Można na nich smażyć bez tłuszczu, jednak w znaczącym stopniu różnią się pod kątem cenowym, dlatego warto przyjrzeć się im bliżej.
Patelnia ceramiczna
Ceramiczna patelnia powstaje poprzez wypalanie mieszaniny minerałów i glinu. Powłoka tego rodzaju patelni nagrzewa się równomiernie. Na jej powierzchni nie ma ciepłych i zimnych punktów. Co ważne, śliska powierzchnia uniemożliwia przywieranie potraw, oprócz tego, ważnym aspektem jest jej wysoka odporność na zarysowania. Wytrzyma temperaturę w wysokości 450 stopni Celsjusza. Tego rodzaju patelnia długo podtrzymuje ciepło potrawy. Można ją stosować na kuchni gazowej elektrycznej oraz na płytach ceramicznych. Jeśli chcemy zakupić patelnię ceramiczną na płytę indukcyjną to znajdziemy ją w Przydomu.pl Warto wspomnieć również o tym, że patelnie ceramiczne są odporne na chemiczne środki czystości i bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Powłoka ceramiczna nie wpływa na smak potraw.
Patelnia teflonowa
Patelnie teflonowe chyba jako pierwsze stały się najbardziej popularnymi patelniami, na których można gotować bez tłuszczu i nie ma na nich efektu przywierania potraw. To ich największe zalety, które sprawiły, że patelnie teflonowe były hitem przed pojawieniem się patelni ceramicznych i tytanowych. Niestety patelnie teflonowe mają swoje wady. Teflon to materiał podatny na zarysowania. Uszkodzona powłoka powoduje przechodzenie drobin teflonu do przygotowywanej potrawy, po zarysowaniu traci swoje pierwotne właściwości i jeszcze trzeba uważać na to, aby się nie przegrzała. Nie można używać na nich ostrych sztućców, tutaj do przerzucania potraw będą najlepsze drewniane łopatki. Jeśli już decydujemy się na zakup patelni teflonowej, wybierzmy producenta DuPont, ponieważ tylko on może używać nazwy handlowej Teflon.
Patelnia tytanowa
Tytan to materiał bardzo wytrzymały, odporny na wszelkie zarysowania. Oprócz tego jest także śliski, dzięki czemu na patelni nic nie przywiera. Im większa grubość powłoki, tym lepsza odporność. Co więcej, do mieszania potraw możemy używać nawet metalowych sztućców. Niestety jak na razie jest to najdroższy rodzaj patelni.
Uwaga!
Przy zakupie zwróćmy uwagę na cenę i producenta. Lepiej wybrać produkt od znanego producenta, wtedy mamy pewność, że kupujemy produkt wysokiej jakości. Nie kupujmy patelni w super niskich cenach, bo może okazać się podróbką. Często patelnie teflonowe, które kosztują przysłowiowe grosze rozsypują się po trzech użyciach i nie nadają się do dalszego przygotowywania potraw.