Nasiona Chia (szałwia hiszpańska) stają się coraz popularniejsze w naszej diecie. Roślina ta występowała głównie z Meksyku i Gwatemali i była jednym z głównych źródeł żywności dla Azteków. Ich dobroczynne działanie na organizm było wykorzystywane także przez ludy indiańskie, by wspomagać leczenie różnego rodzaju infekcji czy chorób dróg oddechowych.
Nasiona te przypominają trochę wyglądem mak, jednak ich skład jest niezwykły. Procentowa zawartość kwasu alfa- linolenowego (należącego do krupy kwasów omega 3) jest najwyższa spośród dotychczas poznanych roślin! W obecnym żywieniu obserwuje się tendencję do niedostatecznego spożycia kwasów z rodziny omega 3 na korzyść kwasów omega 6. Przeciętnie w Europie człowiek dostarcza do organizmu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 w stosunku aż 1:20, gdzie zalecany jest ok. 1:4. Skutkiem takiego sposobu żywienia mogą być:
– podwyższone ciśnienie krwi,
– zwiększona odpowiedź zapalna,
– wzrost ryzyka rozwoju chorób układu sercowo- naczyniowego,
– wzrost ryzyka rozwoju nowotworów.
Nasiona Chia są również uważane za dobre źródło błonnika, głównie nierozpuszczalnego oraz zawierają składniki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzakrzepowym oraz przeciwzapalnym.
Dla kogo jest zalecana?
Często jest ona stosowana w dietach u osób z nadmierną masą ciała, gdyż zwiększa ona uczucie sytości poposiłkowej. Inną grupą, która często je stosuje są osoby chore na cukrzycę, gdyż jej spożycie wpływa korzystnie na poposiłkowe stężenie glukozy w surowicy krwi.
Stosować ją może każdy kto nie ma na nią alergii, lub nie posiada specjalnych zaleceń lekarskich/dietetycznych wykluczających ten produkt z codziennej diety. Jeżeli chcemy, może się ona stać częścią naszej racjonalnej diety.
Podsumowując, nasiona Chia mogą być dobrym produktem ułatwiającym zbilansowanie codziennej diety, oraz ich regularne spożycie może wykazywać efekt przeciwzakrzepowy, przeciwzapalny oraz hipotensyjny.
Źródło:
1. Dąbrowski, Skrajda. Nasiona Szałwii Hiszpańskiej (Salvia Hispanica L.) jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(9):337-350.
2. Kargulewicz, Swora-Cwynar, Marcinkowska, Grzymisławski. Ziarna Chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych. PIELĘGNIARSTWO POLSKIENR 1 (59) 2016, 87-90.
Mgr Elżbieta Górska
Dietetyk, Trener fitness
Poradnia Dietetyczna ELGUR
www.dietetyk-elgur.pl