Napoje

Najzdrowszy napój świata

wino

W XX wieku, kiedy zaczęliśmy się bardziej zastanawiać nad tym, co jest dla nas dobre, a czego lepiej unikać, czerwone wino wytrawne postrzegane było przede wszystkim jako coś z alkoholem, czyli coś złego. Kiedy pierwsze przekonania, a można powiedzieć nawet, że przesądy, zaczęły odchodzić do lamusa, zaczęliśmy dowiadywać się więcej o właściwościach czerwonego wina wytrawnego i okazało się, że z pewnym przymrużeniem oka, można je nazywać najzdrowszym napojem świata. Dlaczego?

Wyjątkowo zdrowe serce

Bliższe spojrzenie na czerwone wino wytrawne zainspirowane zostało faktem, iż mieszkańcy najbardziej znanego na świecie regionu winiarskiego, Bordeaux, charakteryzowali się zaskakująco niskimi statystykami zachorowalności na choroby serca. Nie można oczywiście w sposób jednoznaczny wszystkiego tłumaczyć jednym czynnikiem, ale jeśli jakiś element wyraźnie odróżnia dany region od reszty świata i dzieje się tam coś nietypowego, można zakładać, że nie jest to zupełny przypadek.

Starożytna medycyna

Właściwości oferowane przez czerwone wino wytrawne doceniane były już w antyku, chociaż oczywiście w tym przypadku trzeba wziąć poprawkę na fakt, że do wynalezienia metody naukowej było jeszcze kilka wieków, przez co stosowane wtedy lekarstwa nie zawsze działały. Mimo to, czerwone wino wytrawne w połączeniu z mlekiem i burakami stosowane było do eliminowania biegunki. Z kolei dodatek jałowca i rzepy do wina miał poprawiać krzepę, a kiedy kobiety miały swoje problemy, pojono je czerwonym winem wytrawnym z dodatkiem mirty. Prawda o winie z tamtego okresu jest jednak dość prozaiczna, ponieważ podstawowym problemem antyku była brudna woda, która w procesie produkcji wina się oczyszczała. Sam fakt picia czystej wody zamiast wody brudnej był zbawienny.

Co ma do powiedzenia współczesna nauka?

Współczesna nauka jest nam w stanie powiedzieć znacznie więcej o prozdrowotnych właściwościach wina. Za najważniejszy czynnik związany z czerwonym winem wytrawnym uchodzi dzisiaj bogactwo tanin, które są bardzo skutecznymi przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze to substancje wiążące wolne rodniki pojawiające się w organizmie. Wolne rodniki to z kolei związki chemiczne o bardzo wysokiej reaktywności, które często w sposób zupełnie losowy utleniają substancje znajdujące się w komórkach. Powoduje to ich mikroszukodzenia, a czasami zmienione może zostać nawet DNA, przez co dojdzie do rozwoju choroby nowotworowej. Oprócz tego można jeszcze mówić o minerałach, wspomaganiu trawienia i wielu drobnych właściwościach, które razem składają się na kieliszek zdrowia.

www.faktoriawin.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline