Mięsa, Przepisy

Najlepsze wędliny domowej roboty o różnym stopniu trudności

wędlina

Domowa wędlina własnego wyrobu to najlepszy sposób na smaczne i zdrowe jedzenie. Choć niektórzy twierdzą, że ich przygotowanie jest trudne i skomplikowane, to prawda jest taka, że można znaleźć przepis dostosowany do poziomu naszych umiejętności kulinarnych. Oto kilka różnych metod przygotowania wędliny w domu. Z pewnością, każdy znajdzie tu propozycje dla siebie.

Dlaczego warto robić domowe wędliny

Coraz częściej i chętniej przygotowujemy wiele produktów w domu. Są to nie tylko znane nam z dzieciństwa przetwory owocowe i warzywne, ale również chleb, jogurty oraz wędlina. Nic w tym dziwnego. Przygotowane w domu produkty są zdrowsze, nie zawierają sztucznych dodatków smakowych, dużych ilości cukru, konserwantów, czy spulchniaczy. Dzięki temu są znacznie zdrowsze, a dodatkowo możemy ich smak dopasować idealnie do naszych gustów.

Choć wielu osobom się wydaje, że jest to trudne i czasochłonne wcale tak nie jest. Wiele praktycznych sprzętów kuchennych, takich jak maszyna do chleba, jogurtownica, czy szynkowar, umożliwiają szybkie i wygodne przygotowanie domowych produktów samemu. Oto kilka naszych propozycji na smaczne i zdrowe wędliny domowe, o różnym poziomie trudności.

Drobiowe wędliny domowe – najprostszy przepis dla każdego

Domowe wędliny pieczone i gotowane są wbrew pozorom bardzo proste do przyrządzenia. Wymagają jedynie czasu. Zależnie od rodzaju mięsa i sposobu jego przyrządzania okres marynowania jest różny.

Delikatna wędlina drobiowa z kurczaka lub indyka potrzebuje około 24 godzin na marynowanie. Najlepiej nadają się do tego piersi kurze lub indycze. Marynata to woda z solą i przyprawami, np. zielem angielskim, pieprzem, oraz liściem laurowym. Soli, powinno być dość dużo, aby mięso odpowiednio skruszało. Mięso musi być całkowicie zanurzone w marynacie, aby każdy jego fragment przeszedł smakami. Po upływie 24 godzin pierś zawijamy w folię spożywczą, a potem mocno obwiązujemy sznurkiem lnianym lub bawełnianym. Jeśli są np. dwie mniejsze piersi kurze, składamy je razem, a pomiędzy nimi dosypujemy odrobinę żelatyny. Dzięki czemu całość doskonale się ze sobą połączy. Gotujemy w wodzie od 1,5 do 2 godzin, zależnie od wielkości mięsa. Na koniec pozostawiamy w owijce, aż dokładnie ostygnie.

Wieprzowina pieczona i gotowana – smacznie i elegancko

Jedną z najczęściej kupowanych wędlin w Polsce, są wędliny wieprzowe. Mają one wspaniały aromat. Jak wykonać taką wędlinę w domu? Są na to dwa sposoby.

Pieczony schab marynowany w ziołach z musztardą Dijon to doskonała opcja na różne święta rodzinne. Schab należy dokładnie umyć, następnie u góry zrobić nacięcia, w które wciskami kawałki czosnku. Całość należy natrzeć majerankiem, solą i musztardą. Zapakować w rękaw do pieczenia i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie schab układamy na blaszce obsypaną ½ kg soli. Należy odciąć spód rękawa, ale reszta będzie chronić mięso przed wyschnięciem. Mięso trzeba piec przez 2 godziny w 180 stopniach.

By przyrządzić gotowaną wędlinę wieprzową, najlepiej do tego celu wykorzystać szynkę. Należy ją marynować w solance przez 2 tygodnie. Po upływie tego czasu gotować na małym ogniu w świeżej wodzie z przyprawami – zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym.

Szynka z szynkowaru – proste rozwiązanie na wspaniałą wędlinę

Dla tych, którzy chcą bardziej profesjonalnie podejść do tematu, doskonałym rozwiązaniem jest szynkowar. To proste i wygodne urządzenie, które umożliwia przygotowanie około 1 kilograma mięsa. Służy do parzenia szynek, czy mielonek, dzięki czemu łatwo wykonać za jego pomocą wiele rodzajów smacznych wędlin. Na początek, tak, jak w poprzednich przepisach mięso należy zamarynować. Czas jest różny. Na ostatnią dobą można mięso włożyć już do szynkowaru i dokładnie dokręcić śrubę, dzięki czemu mięso zacznie się kompresować, by uzyskać zwartą strukturę wędliny.

Po 24 godzinach mięso w szynkowarze wkładamy do garnka i zalewamy do wysokości 4/5 urządzenia i gotujemy w temperaturze 80-90 stopni (tak by woda nie wrzała), przez około 2 – 2,5 godziny. Niektóre szynkowary posiadają termometr, który umożliwia dokładne kontrolowanie temperatury.

Po ugotowaniu szynkę wyciągamy z urządzenia by przestygła. Następnie musi jeszcze poleżakować przez 24 do 48 godzin, zanim zostanie podana na stół.

Wędzone wędliny – nie tylko dla kulinarnych specjalistów

Największy stopień trudności i najwięcej wymagań trzeba spełnić, robiąc wędliny wędzone. Przede wszystkim trzeba posiadać wędzarnie, w której będzie można mięso przyrządzić. Oczywiście obecnie można wybudować je w swoim ogródku lub kupić gotowe urządzenie. Co więcej, są obecnie dostępne również produkty nadające się do użytku w domu, tzw. wędzarnie balkonowe, zazwyczaj elektryczne, dla tych, którzy nie posiadają swojego ogródka. Również w tym wypadku, proces marynowania, by mięso przeszło solą i przyprawami jest również bardzo ważny. Najtrudniejsze jest jednak przygotowywanie wędzonych kiełbas. Potrzebna do tego jest nie tylko wędzarnia, ale również odpowiednie sprzęty masarskie umożliwiające napełnianie jelit. Jeśli jednak posiadamy wszystkie potrzebne urządzenia, możemy w domu przygotowywać wspaniałe potrawy, jak na przykład własna kiełbasa śląska, na którą przepis znajduje się na tej stronie https://swojskiwyrob.pl/blog/kielbasa-slaska-przepis/.

Każdy, kto marzy o własnych domowych wyrobach mięsnych, powinien zacząć od najprostszych przepisów, by sprawdzić, czy posiada odpowiednie umiejętności do ich wytwarzania, a także czas. Z czasem można sięgać, po coraz bardziej skomplikowane potrawy i korzystać z profesjonalnych urządzeń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline