Jesień sprzyja romantycznym spotkaniom w ciepłych wnętrzach, gdzie przy okazji można zjeść coś dobrego. Każda pora roku kojarzy się z innymi barwami i odcieniami natury. Warto wykorzystać je wszystkie przy aranżacji restauracyjnej przestrzeni. Jesień to przede wszystkim różnorodne odcienie pomarańczy, a także żółci oraz brązów. Tak naturalne i wyraziste kolory mogą dodatkowo podkreślić kameralny charakter lokalu gastronomicznego.
Restauracyjny stół w odcieniach jesieni
Biel restauracyjnego obrusu możemy przełamać dodatkowymi serwetami i podkładkami pod zastawę w kolorze miodowym lub pomarańczowym. Przydatne okazać się mogą naturalne dekoracje kojarzące się z jesienią – kosze wiklinowe pełne świeżych, dorodnych jabłek i gruszek, gałązki jarzębiny. Wielbicielom wersji total jesiennej można zaproponować dekoracje z wysuszonych, jesiennych liści, z różnych gatunków drzew. Do tego wszystkiego dyskretne świece zapachowe, przyjemny półmrok – i można powiedzieć, że pełnia jesieni zagościła w naszej restauracji.
Jesienna restauracja a odzież gastronomiczna pracowników
Gdy już opracujemy wystrój lokalu na przedostatni sezon w roku, trzeba jeszcze pomyśleć o odpowiednich ubraniach dla pracowników. Jesienne barwy odzieży gastronomicznej z pewnością stworzą dodatkowe uzupełnienie całej estetyki. Lekkie i praktyczne kamizelki kelnerskie w kolorach pomarańczy, czerwieni lub brązu są niezwykle eleganckie. Można wybrać klasyczną, czarną kamizelkę, a pod nią umieścić koszulę w barwach kojarzących się z jesienną nostalgią. Dostępne fartuchy kolorowe również pozwalają na szaleństwa aranżacyjne i szybkie dopasowywanie poszczególnych elementów garderoby. Ich kolory długo zachowują trwałość, a materiał wytrzymuje wszelkie warunki eksploatacji.
Dlaczego wart zmieniać wystrój restauracji co sezon?
Zmienianie wystroju restauracyjnego co sezon kiedyś w Polsce nie było zbyt popularne. Zwyczaj ten przywędrował do nas z krajów zachodnich, gdzie restauratorzy zawsze zwracali szczególną uwagę na stronę wizualną swoich lokali. Wielu osobom może się wydawać, że to dodatkowe i nie do końca potrzebne wydawanie pieniędzy, ale to nieprawda. Ktoś kiedyś powiedział, że “je się oczami”. Wiele prawdy znajdziemy w tym stwierdzeniu. Poza tym, wystarczy kilka prostych tricków, by odmienić oblicze sali restauracyjnej, gra kolorami i dopasowywanie drobnych elementów do siebie, aby tworzyły spójną całość. Restauratorzy ze zmysłem plastycznym i dekoratorskim są w tym mistrzami.