Kuchnia polska za granicą naszego kraju kojarzona jest z gościnnością, życzliwością, ale przede wszystkim z dobrym jedzeniem. Fakt, jako Polacy, jesteśmy miłośnikami dobrego jedzenia. W serwowanych potrawach nie może zabraknąć oczywiście mięs, zup, gęstych sosów i potraw mącznych. Co jednak urzeka zagranicznych turystów w polskiej kuchni?
Kontrowersyjne potrawy
Na polskich stołach królują flaki, ogórki kiszone czy kapusta kiszona – to chyba one wzbudzają najwięcej kontrowersji. Połączenie smaków niezbędnych do przygotowania tradycyjnego bigosu sprawia, że nie każdy ma ochotę go spróbować. I nie chodzi tylko o zagranicznych konsumentów – wielu Polaków również nie przepada za tym tradycyjnym polskim daniem. Identycznie sytuacja ma się z flakami – sama nazwa i wygląd już nie zachęcają do spróbowania ich, jednak zapach potrafi skusić.
Kuchnia polska dla osób szukających wrażeń
Każdy zgodzi się z faktem, że kuchnia polska jest jedną z najcięższych w Europie. Ogromne ilości tłuszczu, gęste sosy, smażone czy surowe mięsa, ziemniaki, dania z mąki. Można by tak wymieniać bez końca. Pomimo, iż są to niezdrowe potrawy to jednak ciężko jest im się oprzeć. Przepysznych polskich dań zagraniczni konsumenci mogą spróbować w restauracji naskrajnej.pl – wykwintna polska kuchnia i stylowe wnętrza sprawią, że choć na chwilę oderwą się Państwo od codzienności.
Warto jednak wspomnieć, że cudzoziemców nie zaskakują tylko potrawy, ale również napoje towarzyszące. Podobno najbardziej zaskakujący jest fakt picia czarnej herbaty! Polacy piją ten rodzaj napoju do wszystkiego – śniadania, obiadu, kolacji. To chyba najbardziej zaskakuje obcokrajowców. Oczywiście, poza herbatą dość popularnymi napojami są napoje alkoholowe, takie jak wódka i wino, które są nieodłącznym elementem każdego spotkania ze znajomymi czy imprezy.
Nie zapomnijmy w kuchni polskiej o pierogach z rozmaitymi farszami, gołąbkach, barszczu czerwonym i wszelkich potrawach z grzybami. To dzięki nim kuchnia polska ma tak wyjątkowy smak.