Gotowanie

Moda na kozi ser

Kiedyś nieznany nigdzie poza tradycyjnymi, wiejskimi gospodarstwami rolnymi. Dziś coraz bardziej popularny, a przez to też chętniej wykorzystywany w kuchni. Mowa o kozim serze, który sprawdzi się w codziennym przygotowywaniu potraw zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek. A co najważniejsze – oprócz walorów smakowych, posiada jeszcze wiele właściwości odżywczych i wspomagających zdrowie.

Jak powstaje ser kozi?

Istnieje bardzo dużo rodzajów serów kozich, a co za tym idzie, wiele jest również technologii ich wytwarzania. Zasadniczo pierwszym etapem jest zakwaszenie mleka, co najczęściej robi się poprzez dodanie do niego skrzepu twarogowego połączonego z enzymem podpuszczka. Dojrzewanie sera przy dużej produkcji trwa kilkanaście do kilkudziesięciu godzin. Jednak w tradycyjnych zakładach i małych gospodarstwach na ten proces poświęca się nawet kilka tygodni. Istnieją też takie odmiany, które potrzebują ponad 12 tygodni, żeby dojrzeć. Czas, na który zostawi się ser, wyznacza też często jego rodzaj – czy będzie to bardziej suchy i kruchy ser pokryty skórką z pleśnią, czy może świeży, lekki serek do smarowania.

Same zalety koziego sera

Nie bez powodu coraz więcej osób interesuje się serami z koziego mleka. Są nie tylko smaczne, ale też, zwłaszcza w porównaniu z mlekiem krowim, mają sporo zalet:

  • Tłuszcz w mleku kozim ma drobniejszą strukturę, dzięki czemu jest bardziej lekkostrawny i lepiej przyswajalny dla organizmu, a co za tym idzie – zdrowszy.
  • Kozy doskonale filtrują wszystkie zanieczyszczenia z pożywienia, dlatego ich mleko jest właściwie pozbawione metali ciężkich.
  • Mleko kozie ma bardzo dużą zawartość żelaza, w dodatku łatwo przyswajalnego, co doskonale wspiera układ krwionośny.  Dodatkowo zawiera dużo witamin z grupy B i witaminy A.
  • Ser z koziego mleka zawiera kilkakrotnie mniej laktozy niż te z mleka krowiego. Dzięki temu jest ogromna szansa, że mogą być alternatywą dla osób uczulonych. To jednak kwestia bardzo indywidualna, gdyż laktoza nie jest jedynym składnikiem w mleku, który powoduje objawy alergiczne.

Przepis na tosty francuskie z serem

Przepisów na smakołyki jest mnóstwo (sprawdź http://chavroux.pl/tosty-francuskie-z-kozim-serem-i-solonym-karmelem/). Szczególnie polecić można przekąskę w postaci smacznych tostów francuskich z kozim serem i solonym karmelem.

Do przygotowania tostów potrzebne są takie składniki:

  • świeży ser kozi w kształcie piramidki,
  • 3 kromki chleba tostowego, najlepiej lekko czerstwego,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 łyżek wody,
  • 8 łyżek śmietanki 36%,
  • pół łyżeczki soli,
  • masło do smażenia.

Zaczynamy od przygotowania solonego karmelu. Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż będzie brązowy i się rozpuści. Wlewamy do niego wodę i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż woda wchłonie cały cukier. Następnie dodajemy śmietankę i sól. Gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy do momentu, aż karmel będzie gęsty. Kromki chleba tostowego zamoczone w jajku rozmieszanym z mlekiem, smażymy na maśle na złoty kolor. Podajemy z plasterkami banana i świeżym serem kozim. Całość polewamy karmelem. Smacznego!

2 Comments

  1. Nie mogę przekonać się do koziego sera. Może posmakowałby mi w takich tostach? Przepis jak najbardziej do mnie przemawia.

  2. Ada, ja też długo nie mogłam się przekonać do koziego sera aż spróbowałam chavroux z figą – no coś pysznego! 🙂 Musisz koniecznie spróbować! Ja akurat mam problemy z anemią, więc figi jadam bardzo często 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline