Gotowanie

Miód manuka – dlaczego warto z niego korzystać

miód

Miód Manuka cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Uznawany jest za jeden z najcenniejszych i jednocześnie najdroższych miodów ze względu na swoje prozdrowotne działanie. Jest to doskonały środek wzmacniający i antyseptyczny, który ma szerokie zastosowanie w medycynie. Wytwarzany jest on przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów krzewu Manuka, który rośnie w Nowej Zelandii. Właściwości antybakteryjne tego miodu są często silniejsze niż chemiczne antybiotyki. Miód ten zawiera całą gamę najróżniejszych substancji aktywnych, którym nie są w stanie oprzeć się nawet patogeny typu gronkowiec złocisty czy bakteria E.Coli. Dlaczego warto mieć zawsze pod ręką ten wyjątkowy miód?

Miód Manuka panaceum na wszystko?

Miód Manuka z całą pewnością jest wyjątkowym produktem pszczelim, który ze względu na swoje prozdrowotne działanie zalecany jest przy wielu dolegliwościach. Po pierwsze wzmacnia on system immunologiczny i ogólną kondycję organizmu. Wpływa pozytywnie również na florę bakteryjną, pomagając utrzymać homeostazę w jelitach ze względu na swoje działanie probiotyczne. Osoby borykające się z problemami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami czy refluksem jak najbardziej powinny wprowadzić go do swojego codziennego menu. Podobnie zresztą jest w przypadku osób zmagających się ze zmianami skórnymi w postaci trądziku czy egzemy. Świetnie sprawdza się przy różnego typu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Warto po niego sięgać zarówno przy katarze, jak i ostrym bólu gardła. Miód ten stosowany jest również w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Przy chorobach układu nerwowego (apatia, problemy z bezsennością, depresja, nerwice, nadmierne pobudzenie, wyczerpanie na tle nerwowym czy nadpobudliwość) miody Manuka również okazują się być bardzo pomocne. Ich skuteczność można zaobserwować także w przypadku zaburzeń i chorób układu krążenia (choroba wieńcowa, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze krwi, nerwice naczyniowe/serca, wysoki poziom cholesterolu we krwi czy zespół płuco-sercowy). Są one zalecane przy infekcjach przewodu pokarmowego odpowiedzialnych za biegunki, bóle brzucha i wymioty. Miód Manuka jest bardzo pomocny w walce z chorobotwórczymi bakteriami typu gronkowce i paciorkowce, które wywołują zapalenie zatok, gardła i błony śluzowej.

Nie tylko do jedzenia

Miód Manuka można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Świetnie sprawdza się bowiem jako naturalny kosmetyk i lek. Regularne nakładanie go na skórę twarzy wygładza ją i oczyszcza. Można sięgać po niego również w celu przyśpieszenia procesu gojenia ran i owrzodzeń. Miód ten zapobiega przenikaniu stanu zapalnego, ułatwia zasklepianie się ran i w dużym stopniu przeciwdziała powstawaniu nieestetycznie wyglądających blizn/zrostów. Warto go stosować również podczas terapii ran oparzeniowych i w celu przyśpieszenia gojenia się zmian skórnych w przypadku półpaśca. Można używać go z powodzeniem przy trądziku młodzieńczym/różowatym, liszaju, odleżynach, czyrakach, ranach cukrzycowych, opryszczce wargowej, zajadach, ropniach, ukąszeniach/użądleniach owadów i łupieżu.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem StraganZdrowia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline