Ciekawostki

Mikrofalówki – wady i zalety kuchenek mikrofalowych

agd

Kuchenka mikrofalowa to dzisiaj niezbędny sprzęt w każdej kuchni. Mikrofalówki podgrzewają potrawy, rozmrażają je, opiekają i grillują. Urządzenia te spełniają wiele funkcji, a to wszystko w naprawdę małej konstrukcji.

Mikrofalówki – zalety użytkowania

Szybkość przygotowania potraw

Przygotowanie potrawy w kuchence mikrofalowej jest naprawdę bardzo szybkie. Wystarczy tylko włączyć odpowiedni program i ustawić długość gotowania, a później zająć się swoimi sprawami. W kuchence mikrofalowej możesz przygotować zupę, duszone danie, a nawet pieczonego kurczaka i to w szybki oraz bezproblemowy sposób.

Różne funkcje

Kuchenki mikrofalowe są bardzo zróżnicowane pod względem dostępnych funkcji. Wyróżniamy modele podstawowe wyposażone w pokrętła do ustawiania temperatury i mocy grzania oraz zaawansowane rozwiązania z wyświetlaczami i panelami dotykowymi. Większość mikrofalówek ma funkcję rozmrażania, lekkiego podgrzewania, średniego podgrzewania i intensywnego podgrzewania/gotowania, ale niektóre mikrofalówki mają też wbudowany rożen, funkcję grilla oraz inne zaawansowane funkcjonalności.

Niska cena

Mikrofalówki są urządzeniami dość tanimi i każdego stać na to, by kupić sobie taki sprzęt. Ceny prostych mikrofalówek zaczynają się już od około 300 zł, a za urządzenie ze zwiększonymi funkcjonalnościami trzeba będzie zapłacić około 1000 zł. Jeśli szukasz najtańszej mikrofalówki lub zależy Ci na tym, żeby wybrać dobry sprzęt w promocji, to skorzystaj z porównywarki na 7agd.pl/mikrofalowki.

Małe wymiary

Mikrofalówka jest tak mała, że zmieści się w każdej kuchni. Jeśli nie masz miejsca na piekarnik, to najlepiej wyposażyć się w mikrofalówkę dysponującą większymi możliwościami i problem braku miejsca zostanie rozwiązany. Mikrofalówka może być wolnostojąca lub do zabudowy – ta w zabudowie może stanowić z meblami gładką taflę.

Mikrofalówki – wady kuchenek

Działanie fal elektromagnetycznych

Mimo że Światowa Organizacja Zdrowia nie potwierdziła szkodliwego wpływu podgrzewania jedzenia w kuchenkach mikrofalowych, istnieją przesłanki co do tego, że fale elektromagnetyczne emitowane przez te urządzenia mogą mieć negatywny wpływ na organizm. W głównej mierze będzie dotyczył on układu krwionośnego. W wyniku badań dowiedziono, iż regularne spożywanie potraw przygotowywanych w kuchence mikrofalowej może doprowadzić do zmniejszenia liczby czerwonych i białych krwinek we krwi.

Ograniczona pojemność

Niewielkie rozmiary mikrofalówki skutkują także ograniczoną pojemnością tego urządzenia, więc o ile możesz przygotować w mikrofalówce potrawę dla trzech czy czterech osób, o tyle nie da się już przygotować w niej dania na przyjęcie, na które masz zamiar zaprosić kilkanaście osób. W takim przypadku konieczne będzie przygotowywanie potrawy partiami lub wykorzystanie innej metody, np. piekarnika lub dużego garnka. Zwykle pojemność mikrofalówki to 11-25 litrów, więc nieco ogranicza to możliwości.

Duże zużycie energii

Kuchenka mikrofalowa dysponująca dużą mocą ustawiona na najwyższą moc pobiera dosyć dużo energii elektrycznej, a jeśli korzystasz z niej regularnie, to możesz zaobserwować wzrost rachunków za prąd. Rozwiązaniem jest korzystanie z kuchenki mikrofalowej ustawionej na mniejszą moc, ale w takim przypadku musisz się liczyć z przedłużonym czasem przygotowania potrawy.

W wyborze kuchenki mikrofalowej pomoże Ci strona 7AGD. Na tej stronie porównasz mikrofalówki różnych producentów i dodatkowo znajdziesz najlepsze oferty dostępne w sklepach internetowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline