Ryby

Łosoś z patelni

Ryby przez wielu dietetyków są uważane za o wiele zdrowsze od „normalnego mięsa”. Łosoś z patelni ma swój wkład w tworzenie jadłospisu w wielu dietach, np. diecie Kwaśniewskiego i diecie hiszpańskiej. Poziom trudności w przygotowaniu potrawy oceniam na 3 w dziesięciostopniowej skali, natomiast czas i koszty to kolejno 40 minut i 10 zł/osobę.

Składniki:

łosoś (jeden na osobę),
sól i pieprz,
odrobina cytryny,
zielona sałata.
Przygotowanie:

Na początku dokładnie myjemy dzwonka łososia (czyli kawałki naszego łososia przekrojonego w poprzek) i suszymy go papierowym ręcznikiem, po czym skrapiamy go wyduszonym sokiem z cytryny i przyprawiamy naszymi przyprawami z listy składników. Na jednego łososia powinna starczyć jedna szczypta soli i odrobina mniej pieprzu. Następnie łosoś trafia do lodówki na około 30 minut. W tym czasie myjemy sałatę i przygotowujemy liście, na które łosoś docelowo trafi. W międzyczasie nagrzewamy też patelnie.

Po wyciągnięciu łososia z lodówki od raz trafia on na patelnie, gdzie smażymy dzwonka po kilka minut z każdej strony (tak „na oko” aż zacznie się ładnie rumienić).

Teraz pozostaje nam tylko ładnie to wszystko ułożyć i to tyle 0 możemy się zajadać. Jeżeli jesteś na diecie Kwaśniewskiego to możemy w ramach dodatku dosmażyć przy okazji małą porcję frytek (z jednego, większego ziemniaka). W diecie hiszpańskiej takie coś jest zabronione, od razu uprzedzam (lepiej zamiast tego ugotować trochę ryżu).

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline