Mięsa

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 300g mięsa wieprzowego mielonego
  • 200g mięsa wołowego mielonego
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 jajko
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • estragon
  • lubczyk
  • rozmaryn
  • oregano
  • 2 pęczki koperku
  • 300g śmietany 12%
  • 250ml bulionu cielęcego
  • młode ziemniaki
  • mąka pszenna
  • masło
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Zioła dokładnie posiekać i dodać do mięsa. Bułkę zemleć i także dodać. Cebulkę prażoną także zmielić i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać soli i pieprzu i wyrobić dokładnie. Na talerz wysypać mąkę. Wilgotnymi rękami formować klopsiki i obtaczać w mące. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Smażyć klopsiki do zrumienienia i ściągnąć z patelni. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować. Wytopiony sos po smażeniu klopsów przecedzić i dodać do niego na patelni śmietanę oraz bulion z mąką.  Gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać posiekany koperek do sosu i klopsy wcześniej przygotowane. Podawać całość oprószoną świeżym koperkiem. Smacznego!

One Comment

Pozostaw odpowiedź Łukasz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline