Składniki:
- 300g mięsa wieprzowego mielonego
- 200g mięsa wołowego mielonego
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 1 jajko
- 2 łyżki prażonej cebulki
- estragon
- lubczyk
- rozmaryn
- oregano
- 2 pęczki koperku
- 300g śmietany 12%
- 250ml bulionu cielęcego
- młode ziemniaki
- mąka pszenna
- masło
- oliwa
- sól
- pieprz
Zioła dokładnie posiekać i dodać do mięsa. Bułkę zemleć i także dodać. Cebulkę prażoną także zmielić i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać soli i pieprzu i wyrobić dokładnie. Na talerz wysypać mąkę. Wilgotnymi rękami formować klopsiki i obtaczać w mące. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Smażyć klopsiki do zrumienienia i ściągnąć z patelni. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować. Wytopiony sos po smażeniu klopsów przecedzić i dodać do niego na patelni śmietanę oraz bulion z mąką. Gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać posiekany koperek do sosu i klopsy wcześniej przygotowane. Podawać całość oprószoną świeżym koperkiem. Smacznego!
Robiłem dziś to danie na obiad! Świetne wyszło:)