Mięsa

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 300g mięsa wieprzowego mielonego
  • 200g mięsa wołowego mielonego
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 jajko
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • estragon
  • lubczyk
  • rozmaryn
  • oregano
  • 2 pęczki koperku
  • 300g śmietany 12%
  • 250ml bulionu cielęcego
  • młode ziemniaki
  • mąka pszenna
  • masło
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Zioła dokładnie posiekać i dodać do mięsa. Bułkę zemleć i także dodać. Cebulkę prażoną także zmielić i dodać do mięsa. Wbić jajko. Dodać soli i pieprzu i wyrobić dokładnie. Na talerz wysypać mąkę. Wilgotnymi rękami formować klopsiki i obtaczać w mące. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Smażyć klopsiki do zrumienienia i ściągnąć z patelni. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować. Wytopiony sos po smażeniu klopsów przecedzić i dodać do niego na patelni śmietanę oraz bulion z mąką.  Gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać posiekany koperek do sosu i klopsy wcześniej przygotowane. Podawać całość oprószoną świeżym koperkiem. Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline