Porady

Ile kalorii i wartości odżywczych ma jajko?

jajko

Od dawna toczy się nieustanna dyskusja, na temat kaloryczności i wartości odżywczych, jakie zawarte są w jajku. Pojawiają się więc niezliczone pytania, czy spożywanie jajek ma szkodliwy czy jednak jest to zdrowe. Pomijając fakt, że tego typu produkt możemy jeść na wiele sposobów, jest to także smaczny dodatek do wielu dań i sałatek. Ustalony został też fakt, że gotowane jajka to bogactwo witaminy D, niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zatem ile kalorii ma jajko?

Ile kalorii ma jajko?

Jajko, jak już zostało wspomniane, możemy podawać pod różnymi postaciami. Od sposobu jego przygotowania zależy też jego kaloryczność. Tak więc możemy przyjąć, że:

  • ugotowane jajko na twardo, które waży około 60 gramów, a jego skład to głównie woda, białko, tłuszcze i węglowodany, jest idealnym źródłem energii, a jego kaloryczność nie przekracza około 93 kcal. Gotowane jajko, to przede wszystkim źródło cennego białka i wapnia.
  • jajko na miękko- przyjmując że również waży ono koło 60 gramów, zawiera w sobie około 88 kalorii.
  • surowe białko jajka- oddzielając żółtko, w samym białku jajka jest jedynie 48 kcal. Należy jednak pamiętać, że po obróbce termicznej, kaloryczność zarówno białka jak i żółtka wzrasta.
  • jajecznica z jednej sztuki jajka to około 170 kcal.
  • jajko sadzone to już 130 kcal, podobnie jak omlet z jednego jajka.

Pamiętajmy jednak, że do jajek często dodajemy pewne dodatki jak np. bekon, co znacznie zwiększa ich kaloryczność. Smażone jajko będzie najbardziej kaloryczne, ze względu na tłuszcz wykorzystany do jego smażenia, a także możliwość dodania pewnych produktów i ulepszaczy smaku.

Jak szybko spalimy kalorię przyswojone po spożyciu jajka?

Mimo że jajka nie zawierają dużo kalorii, to termiczna obróbka i ciągłe ich spożywanie, może sprawić, że nasza waga wzrośnie. Pamiętajmy, że najlepiej dla naszego organizmu będzie, jeśli spożyjemy je na śniadanie, ponieważ z łatwością spalimy je podczas całego dnia. Obrazując lepiej kaloryczność jajka, możemy przyjąć, że to zjedzenie np. 5 truskawek lub 9 pomidorów. Bez żadnej aktywności fizycznej i przy siedzącym trybie pracy, jeśli spożyjemy je na śniadanie, spalimy je do końca dnia, jeśli natomiast jesteśmy osobami aktywnymi fizycznie i nie unikamy siłowni, będzie nam potrzebne około 15-20 minut intensywnych ćwiczeń cardio.

Jajka bez względu na swoją kaloryczność, są bogatym źródłem wapnia, witaminy D, a także aminokwasów i tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na potas. Kaloryczność zależy przede wszystkim o sposobu ich przyrządzenia, a także od tego, jakich dodatków użyjemy. Zwykle spożywamy też więcej niż jedno jajko, by pokryć zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Potrzebne nam więc będzie więcej czasu, by spalić wszystkie zawarte w nim kalorie, szczególnie jeśli tryb życia jaki prowadzimy, nie należy do aktywnych. W przypadku osób trenujących regularnie, czas ten ulegnie znacznemu skróceniu. Jajko niesie więc za sobą dużo wartości zdrowotnych i odżywczych, nie zależnie od formy w jakiej zostanie przyrządzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline