Wege

Ile kalorii ma arbuz? Jak na lekarstwo

arbuz

Arbuz doskonale gasi pragnienie, co nie powinno dziwić, bo to przecież głównie woda. Poza wodą, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, soczysty arbuz dostarcza kilku cennych składników. Wraz z nadejściem sezonu jedz arbuzy jak najczęściej i zapomnij o kaloriach, bo tych w arbuzie jest jak na lekarstwo.

Ile kalorii ma arbuz?

Ze względu na wysoką zawartość wody tyle, co nic. 100gr arbuza dostarcza zaledwie 30 kalorii, przy czym porządny plaster waży mniej więcej 350gr. Te cudownie orzeźwiające owoce pełni lata można jeść bez oglądania się na kalorie, za to z dużą korzyścią dla zdrowia.

Likopen i cytrulina

Likopen jest barwnikiem produkowanym przez rośliny i to jemu właśnie arbuz zawdzięcza swój piękny różowoczerwony kolor. Jak pokazują badania, spożywanie produktów bogatych w likopen chroni przed rakiem prostaty, jajnika, piersi i guzami mózgu, a także obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego i rozwoju choroby wieńcowej.

Innym niezwykłym związkiem obecnym w arbuzie jest cytrulina, którą notabene po raz pierwszy wyizolowano właśnie z arbuza, a dokładniej z jego skórki, gdzie jest jej mnóstwo. Arbuzy są najbogatszym znanym źródłem cytruliny, aminokwasu, który po wniknięciu do krwiobiegu zwiększa produkcję tlenku azotu, przez co poszerza się światło naczyń krwionośnych i tym samym obniża ciśnienie krwi. Cytrulina poprawia ogólne ukrwienie organizmu i podnosi wytrzymałość siłową, o czym dobrze wiedzą sportowcy wyczynowi.

Jedz arbuzy w zdrowiu i w chorobie

Wgryzając się w plaster soczystego aromatycznego arbuza, dostarczysz swojemu organizmowi przyzwoitą dawkę witaminy C, sporo potasu, miedzi, trochę witaminy B5 i beta-karotenu. Wysoka zawartość wody sprawia, że arbuzy działają moczopędnie i są pomocne w chorobach nerek, infekcjach układu moczowego i w leczeniu obrzęków wywołanych złą pracą nerek i serca. Osoby z cukrzycą powinny jednak spożywać arbuzy z umiarem, pamiętając jednocześnie, że najwięcej niebezpiecznych dla nich cukrów jest w soku, a nie w miąższu arbuza.

Wysokiej klasy kosmetyk za półdarmo

Arbuz działa od wewnątrz, pomagając nawodnić organizm i zapewniając właściwe nawilżenie skóry. Dzięki zawartości witaminy C i karotenoidów pomaga w walce z odpowiedzialnymi za starzenie się skóry wolnymi rodnikami. Aplikowany na skórę rozświetla ją, dodaje jędrności, wygładza, zamyka rozszerzone pory, działa przeciwzmarszczkowo, a także łagodzi stany zapalne.

Sezon na arbuzy

Klimat w Polsce nie sprzyja uprawie ciepłolubnych arbuzów i tak skazani jesteśmy na import, głównie z Włoch, Węgier i Hiszpanii. Kupowanie arbuzów wiąże się z rytuałem opukiwania owocu, co jest zachowaniem najzupełniej normalnym. Głuchy dźwięk upewnia, że owoc nadaje się do jedzenia, podobnie jak żółtawy spód. Sezon na soczyste owoce trwa krótko, bo od czerwca do września i nie wolno go przegapić.

Podobne artykuły znajdziesz w serwisie dla kobiet: SzafaInspiracji -> https://szafa-inspiracji.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline