Napoje

Jak powinny leżakować wina?

Wino, które ma przez długi czas być dobre jakościowo powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach. Warunki, w których leżakuje są bardzo ważne dla procesu jego dojrzewania. Jeżeli kupując wino, nie wiemy, jak je przechowywać, należy w tej kwestii się douczyć.

Jeżeli już uznajemy, że wino kupowane w Wineavenue24 warte jest wydanych na nie pieniędzy, należy zapewnić mu odpowiednie warunki do przechowywania. Najlepszym miejscem do przechowywania wina są nie narażone na wibracje, ciemne piwnice o odpowiedniej wilgotności i stałej temperaturze. Niestety, ale nie wszyscy miłośnicy wina są w stanie zapewnić winom takie właśnie warunki.

Aby jednak zachować, jak najlepszą jakość wina przez długi czas, należy pamiętać o kilku zasadach:

  • Optymalną temperaturą do przechowywania wina jest 12 stopni Celsjusza. Jeżeli wino będzie przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze, zbyt szybko dojrzenie i skróci się jego okres przydatności do spożycia. Najbardziej szkodliwe dla wina są jednak wahania temperatury. Jeżeli zapewniamy winu stalą temperaturę, to może ona wynosić nawet 18 stopni Celsjusza. Ważne jest aby była ona stała i nie zmieniała się kilka razy na dzień. Trzeba pamiętać, że wina białe są dużo bardziej delikatne od win czerwonych. Gorzej znoszą zmiany temperatury. Dlatego też, na pewno warto otoczyć je odpowiednią opieką
  • Ważne jest, aby przechowywać wina w ciemnych pomieszczeniach. Światło przyspiesza dojrzewanie wina i wywołuje niekorzystne straty dla smaku i jego zapachu. Szczególnie wrażliwe na światło są wina musujące oraz stare. W pomieszczeniach, w których przechowujemy wina nie należy stosować światła jarzeniowego ani lamp halogenowych. Nie należy nabierać się na to, że kolorowe szkoło butelki, w której znajduje się wino, będzie w stanie chronić zawartość przed działaniem światła.
  • Warto zadbać również o wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym będzie przechowywane wino. Ważne jest, aby wilgotność przekraczała 50%. Najlepsza wartość to ta pomiędzy 70 a 75%. Wilgotność przekraczająca 75% sprawia, że etykiety pleśnieją i odklejają się, wilgotność poniżej 50% jest wprawdzie dobra dla etykiet, ale bardzo niekorzystna dla korków, które zaczynają wysychać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline