Gotowanie

Gotuj szybko, smacznie i zdrowo czyli dania z szybkowaru

Jedzenie zrobione tylko z naturalnych produktów i bez negatywnych dla zdrowia składników? Brzmi nieźle, ale jak w natłoku codziennych zajęć znaleźć czas na takie gotowanie? Co zrobić żeby przygotować posiłki smaczne, zdrowe, a do tego błyskawiczne? Świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w urządzenie do szybkiego przygotowywania posiłków: szybkowar.

Aby zachować jak najwięcej witamin i składników mineralnych należy pamiętać nie tylko o ilości, ale i o właściwych technikach przygotowania  potraw. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest gotowanie na parze, w szybkowarze czy krótkotrwałe smażenie bez tłuszczu. Dania są wtedy aromatyczne, zdrowe i pełnowartościowe.  Szybkie tempo życia powoduje, że nieliczny czas wolny wykorzystujemy raczej na odpoczynek czy rozwój swoich zainteresowań, a nie na stanie przy garnkach. Kupowanie mrożonek czy jedzenie w fast foodach może się z kolei źle odbić na naszym zdrowiu, a już na pewno przysporzy nam sporo dodatkowych kilogramów.  Warto więc poszukać jakiejś alternatywy. Z pomocą przychodzi nam szybkowar, urządzenie dzięki któremu możemy zaoszczędzić nawet  70 procent czasu gotowania i nawet do 50 procent energii.

Na początku warto zaznaczyć, że szybkowar nie jest urządzeniem przeznaczonym wyłącznie do gotowania ziemniaków czy makaronu, ale też np. bigosu, gulaszu czy mięsa. Rybę można przyrządzić nawet w 5 minut, a kurczaka maksymalnie w 10. Tak przygotowane potrawy są też zdrowsze, bo zachowują dużą ilość witamin i minerałów. Gotując należy ustawić odpowiedni poziom ciśnienia. Wpływa to na temperaturę wrzenia wody. Im jest ona wyższa, tym szybsze gotowanie. To jaką temperaturę należy ustawić zależy od tego, co chcemy ugotować. Ryby czy warzywa wymagają obróbki cieplnej w znacznie niższej temperaturze wrzenia niż mięso. Zazwyczaj poziom ciśnienia jest podany w barach (bar) albo w kilopaskalach (kPa). Standardowy zakres to 45-80 kPa , 0,5-1,5 barów co odpowiada temperaturze wrzenia 105-120 stopni. Warto pamiętać żeby podczas gotowania naczynie było wypełnione maksymalnie w 2/3 objętości.  Szybkowary są też urządzeniami niezwykle praktycznymi. Można je spokojnie myć w zmywarce, należy jednak wcześniej odkręcić termostaty oraz ręcznie malowane uchwyty naczyń. Do mycia ręcznego nie należy używać ostrych gąbek, ani nie szorować, bo może to porysować powierzchnię naczynia.

Czym się kierować przy wyborze szybkowaru?

Wybierając szybkowar o odpowiedniej pojemności, trzeba wziąć pod uwagę ilość osób, którym ma służyć, ale też rodzaj potraw, jakie będzie się w nim przyrządzać. Ważna jest też średnica dna – do rozmrożenia dużego płata mięsa może nie wystarczyć pojemny szybkowar, który nie ma odpowiedniej szerokości. Bardzo ważny jest też materiał z jakiego jest zrobiony szybkowar. Stal nierdzewna będzie bardziej wytrzymała i neutralna nawet dla kwaśnych potraw, nie wywoła również charakterystycznego metalicznego zapachu. Wadą jest jednak powolne i nierównomierne rozprowadzanie ciepła. Aluminium z kolei powoduje, że szybkowar jest lekki, garnek nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie, jednak dość szybko traci ciepło. Jeśli już zdecydujemy się na garnek z aluminium to najlepszy będzie ten z aluminium anodowanego. Jeśli mamy w domu płytę indukcyjną to dno wybranego przez nas szybkowaru powinno posiadać kilka warstw, w tym dobrze przewodzącą ciepło ceramiczną bądź aluminiową. Warto także sprawdzić, czy szybkowar, który chcemy kupić posiada wygodne i długie uchwyty z zatrzaskiem, które umożliwiają szczelne zamknięcie, a także wygodne rączki, które ułatwiają przenoszenie. Obowiązkowym elementem wyposażenia jest też uszczelka, którą zapewnia hermetyczne zamknięcie. Ważne jest również, aby urządzenie było bezpieczne, najlepsze modele zawierają zawory, które w razie potrzeby uchronią urządzenie przed eksplozją.

Niektóre szybkowary zawierają także kilka udogodnień, jak np. czasomierz, ekran LCD, programy gotowania czy funkcję parowania. Sporym ułatwieniem będzie zdejmowany zatrzask, który umożliwi mycie pokrywy w zmywarce. Warto też pamiętać, że na tego typu urządzeniach nie warto oszczędzać. Wyższa cena to często lepsze systemy zabezpieczeń i lepszej jakości uszczelki.

Wprowadzając do naszej kuchni nowoczesne formy przetwarzania żywności, jak gotowanie na parze,w szybkowarze czy smażenie beztłuszczowe, zyskamy korzyści zarówno dla zdrowia jak i dla smaku.

One Comment

  1. Zwykle szybkowary sa dosc małe. Ja szukałam dosc długo sprzetu, ktory pozwoli na ugotowanie obiadu dla calej rodziny (6 osob). Znalazlam wreszcie w morphy richards, ma az 6 litrow wiec problem obiadowy mam z glowy 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline