Nie wiedzieć czemu, na szyldach sklepów często widnieje napis: „mięso, wędliny, drób”. Drób, czyli ptactwo hodowane ze względu na pozyskiwanie mięsa – kury, kaczki, gęsi, indyki czy perliczki – dostarcza pełnowartościowego mięsa drobiowego, zaś ten absurdalny podział nasuwa skojarzenie, jakoby mięsem były włącznie wołowina czy wieprzowina. Tymczasem mięso drobiowe to jedno z najszlachetniejszych mięs, odpowiednie także dla niemowląt oraz osób, które muszą przestrzegać restrykcyjnej diety.
Kury, kaczki, gęsi
Z mięs drobiowych najbardziej upodobaliśmy sobie mięso z kurczaka. Ilość jego zastosowań w kuchni jest ogromna. Dzieci kochają kurze udka i podudzia upieczone tak, żeby skórka była chrupiąca, a mięso soczyste. Kochają też nuggetsy, czyli drobniutko pokrojony filet z kurzej piesi, otoczony chrupiącą panierką. Niektórzy mielą mięso drobiowe i formują z niego nuggetsy podobne do miniaturowych hamburgerów. Kurza pierś jest także doskonała na kotleciki, jako dodatek do dań chińskich czy indyjskich. Nieco mniejszym powodzeniem cieszy się w Polsce gęsina, choć Europa zachwyca się naszym mięsem z gęsi – jest zdrowe, zwarte i aromatyczne, a gęsi tłuszcz może z powodzeniem zastąpić inne rodzaje tłuszczów w kuchniach alergików. Gdzieś między bezgraniczną miłością do mięsa kurzego, a całkowitą ignorancją dla gęsiny sytuuje się umiarkowane choć stale rosnące zadowolenie ze spożycia mięsa kaczek. Kaczka faszerowana wątróbką zyskuje wciąż nowych zwolenników, a kacze udka coraz częściej lądują na naszych talerzach obok kurzych. Mięso drobiowe jest zdecydowanie zdrowsze od mięs czerwonych i można je spożywać częściej.
Dobry drób
Jeśli ma się uczulenie na białko, z diety trzeba wyeliminować także mięso i owoce morza. Mięso czerwone – drób dostarcza bowiem mięs tolerowanych przez alergików. Także mięso królicze może znaleźć się na talerzu alergika. Sycące, łatwe i szybkie w przygotowaniu, mięso drobiowe jest też lekkostrawne. Jeśli chcemy zachować jego cenne właściwości warto zrezygnować z obciążających układ pokarmowy panierek na bazie pszennej mąki i pszennej bułki tartej oraz zastąpić smażenie duszeniem i pieczeniem. Warto też zwracać uwagę na pochodzenie mięsa. To kupowane w supermarkecie nie zawsze spełnia standardy jakości. Dlatego dobrze znaleźć taki sklep, w którym można uzyskać informację o źródłach dostaw. Nie najgorszym wyznacznikiem jakości drobiu jest także cena. Najtańsze mięso pochodzi bowiem z hodowli przemysłowych, w których zwierzęta faszerowane są antybiotykami i złej jakości karmą. Mało tego – żyją w tak wielkim stresie, że ich mięso nie jest ani smaczne, ani zdrowe. Jeśli więc cena wydaje ci się za wysoka, pomyśl o tym, że masz przed sobą mięso od dobrego dostawcy, sprawdzone, ekologiczne. Różnicę poczujesz w smaku i na pewno będziesz już chciał wracać do tańszego mięsa drobiowego, które bywa suche, łykowate i bez smaku.
Warto także pamiętać, że mięsko drobiowe doskonale nadaj się na grill. W sezonie wakacyjnym można delektować się drobiowymi szaszłykami, skrzydełkami i nóżkami pieczonymi na aromatycznym owocowym drewnie i podawanymi z ziołowo-czosnkowymi sosami.