Ciekawostki

Czy w domu potrzebna jest spiżarnia?

Niewiele jest rzeczy, które bardziej integrują rodzinę niż wspólne posiłki. Jednak aby przygotowywane potrawy były najwyższej jakości należy zadbać o świeżość i dobrą jakość produktów spożywczych. Nie trzeba nikogo przekonywać, że ogromny wpływ na żywność mają warunki w jakich ją przechowujemy.

Sporo rzeczy składowanych jest w lodówce lub zamrażarce jednak, jeśli dużo gotujemy nawet największa lodówka może okazać się zbyt mała. W domu aktywnej rodziny prawdziwym skarbem Pani domu jest pomieszczenie na składowanie wszystkich zapasów. To właśnie domowa spiżarnia jest takim miejscem, w którym składuje się między innymi:

  • żywność w puszkach,
  • słoiki z przetworami,
  • warzywa,
  • owoce,
  • soki
  • butelki z wodą,
  • ryż,
  • mąkę,
  • kasze,
  • i wiele innych rzeczy.

Jakie warunki powinny panować w spiżarni?

Przygotowanie miejsca, w który będziemy mogli składować żywność wymaga trochę wysiłku. Przed wszystkim pomieszczenie, które ma pełnić rolę spiżarni musi spełniać kilka warunków. Miejsce takie powinno być dobrze wentylowane oraz suche. Wilgoć sprawia, że drobnoustroje takie jak grzyby lub bakterie mają lepsze warunki do rozwoju.

W spiżarni powinna panować również stała i niska temperatura najlepiej, gdy waha się ona w okolicy dziesięciu stopni Celsjusza. Tylko w takich warunkach przechowywane pokarmy zachowują świeżość przez długi okres czasu. Składowana żywność nie może być także narażona na długotrwałe działanie światła, które przyspiesza procesy wegetacyjne takie jak dojrzewanie i kiełkowanie.

Jak urządzić spiżarnię?

Spiżarnia powinna być funkcjonalna i dość obszerna, aby zapewnić dostęp do każdego produktu. Ważne jest by półki, na których będziemy przechowywać słoiki oraz inne produkty spożywcze były szerokie, wytrzymałe oraz by można było je łatwo utrzymać w czystości. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej spisują się tam regały metalowe, które bez problemu wytrzymują kilkudziesięciokilogramowe obciążenie. W spiżarni oprócz półek powinno znaleźć się także miejsce na szuflady oraz na worki z ziemniakami i cebulą.

Spiżarnia nie może być zbyt oddalona od kuchni, aby przenoszenie produktów między tymi pomieszczeniami nie sprawiało problemu. Warto pamiętać, że jest to pomieszczenie o charakterze użytkowym. Nie musi być ono ładne, lecz praktyczne. Nie powinno być też wyeksponowane, lecz raczej dyskretnie schowane. Najlepiej gdy mamy możliwość zaplanowania położenia spiżarni jeszcze na etapie przygotowywania projektu całego domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline