Gotowanie

Domowe przetwory na zimę, czyli jak zatrzymać lato?

ogórki

Lato to czas, kiedy owoców i warzyw jest pod dostatkiem. Poświęcając trochę czasu na przygotowanie domowych przetworów, możemy zatrzymać smaki lata na dłużej i cieszyć się nimi podczas zimowych, długich wieczorów. Jakie domowe przetwory mamy na myśli? O tym przeczytasz w dzisiejszym wpisie.

Kompoty

Kompot to doskonały napój ze świeżych owoców, który zimą zawsze smakuje. Zamknięte w słoiku owoce zachowują swój zapach i smak. Mimo, że wysoka temperatura zabija witaminę C, to pozostałe właściwości odżywcze pozostają bez zmian. Kompot można przygotować z różnych owoców – zarówno jako napój jednoskładnikowy, z jednego, konkretnego rodzaju owocu lub wieloowocowy. Jeśli decydujemy się na mieszanie smaków to najlepiej łączyć podobne z podobnymi, np. jabłko z gruszką, jagody z porzeczką czy truskawki z maliną.

Aby przygotować domowy kompot należy zebrać odpowiednią ilość owoców, które w pierwszej kolejności dokładnie myjemy i sprawdzamy czy nie są zgniłe lub niedojrzałe. Owoce z pestkami, np. wiśnie czy czereśnie drylujemy, czyli usuwamy ze środka pestkę. Następnie możemy zabrać się za przygotowanie kompotu, który zamkniemy w słoikach i odstawimy na półkę w chłodne miejsce, aby dotrwał do zimy. Jeszcze lepiej będzie smakował, jeśli zamkniemy go w ciekawy, nietypowy kształt słoika, który można kupić np. w sklepie internetowym www.domowaspizarnia.pl

Warzywne przetwory

Najbardziej popularne przetwory na zimę to bez wątpienia przetwory z ogórków. Można je przygotować na wiele sposobów. Zarówno tradycyjnie, jako ogórki konserwowe czy pikle, ale także w formie sałatki. Przykładem może być sałatka szwedzka, w której łączymy smaki ogórków i kapusty, papryki oraz marchewki. Zimą z przyjemnością otworzymy taki słoik z sałatką, która będzie doskonałym dopełnieniem obiadu czy dodatkiem do kanapek.

Warto pamiętać, że nie ma w zasadzie warzywa, którego nie dałoby się zamknąć w słoiku! Marynowana papryka, cukinia na sposób żydowski, buraki do sałatki czy siekany szczaw do zupy to tylko kilka propozycji. Warto więc eksperymentować. Szczególnie wtedy, kiedy warzywa są tanie, a stragany uginają się od nadmiaru produktów.

Dżemy

Dżemy są drugim sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Różnią się od kompotu praktycznie wszystkim, ale będą smakować równie dobrze, co owocowy napój. Dżemy można zrobić z większości owoców. Warto pamiętać, że wszystkie drobnopestkowe, jak maliny, agrest, porzeczka czy jeżyny najlepiej jest najpierw przetrzeć przez sitko i dołączyć do innych dżemów w postaci musu owocowego. W przypadku owoców z pestkami obowiązuje ta sama zasada, co przy kompotach – najpierw drylujemy, aby nie było niemiłych niespodzianek podczas jedzenia. Domowy dżem doprawiamy do smaku według własnego uznania. Warto dodać startą skórkę z cytryny, cynamon lub syrop imbirowy. Przygotowane i odstawione w zimne miejsce słoiki z owocowym musem będą dobrze smakować jako składniki kanapek czy dodatek do naleśników oraz ciast. Dlatego warto poświęcić trochę czasu zimą na ich przygotowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline