Herbata to napój, który towarzyszy nam na co dzień. W Polsce najczęściej pijemy ją z cukrem, cytryną i sokiem malinowym, ale okazuje się, że jest wiele innych dodatków, które poprawiają jej smak i właściwości zdrowotne. Część z nich sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż rozgrzeje największego zmarzlucha i wspomoże układ odpornościowy w walce z infekcjami. Poniżej prezentujemy listę składników, które pozwolą Ci odkryć herbatę na nowo.
Dobroczynny miód
Nikogo nie trzeba przekonywać, że cukier do najzdrowszych nie należy. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkiej herbaty, postaraj się zastąpić go miodem, który nie dość, że złagodzi goryczkę naparu, to jeszcze wzmocni organizm. Najlepiej dodawać go do przestudzonej herbaty, gdyż wysoka temperatura powoduje, że traci swoje dobroczynne właściwości. Co ciekawe, po napar z dodatkiem miodu warto również sięgnąć rankiem po zakrapianej alkoholem imprezie. Osłodzona nim herbata pomoże Ci szybko stanąć na nogi.
Świeży imbir
Imbir to idealny dodatek do herbaty, szczególnie jesienią i zimą, gdyż przyspiesza metabolizm, poprawia krążenie oraz działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Napar z jego dodatkiem będzie mieć orzeźwiający i lekko pikantny smak. Świeży korzeń najłatwiej obiera się, zeskrobując skórkę łyżką, a do herbaty możesz dorzucić mały plasterek lub imbir starty na drobnej tarce. Zanim zaczniesz delektować się naparem, odczekaj kilka minut, aż uwolnią się aromaty i dobroczynne właściwości dodanego korzenia. Jeśli masz ochotę, dosłodź herbatę miodem i dodaj cytrynę, a napar rozgrzeje Cię jeszcze bardziej.
Przyprawy korzenne
Cynamon, imbir, kardamon, anyż, goździki, wanilia czy gałka muszkatołowa – to tylko niektóre przyprawy, które pomogą przygotować aromatyczną herbatę. Napar z ich dodatkiem będzie idealny na mroźną zimę – rozgrzeje od środka, wzmocni odporność i pomoże w walkach z infekcjami dróg oddechowych. Goździki działają również przeciwbólowo i przeciwzapalnie, więc sięgnij po nie w przypadku chrypki i bólu gardła.
Zamiast cytryny
Poza cytryną do herbaty możesz dodawać inne owoce cytrusowe, np. limonki lub pomarańcze oraz ich suszone skórki. Jeśli szukasz czegoś rosnącego na rodzimym podwórku, postaw na plasterek pigwy, owoce dzikiej róży lub świeżą żurawinę. Owoce te również dodadzą herbacie kwaskowatego posmaku i są cennym źródłem witaminy C, więc wpływają pozytywnie na odporność organizmu. Podobne właściwości posiadają też bardziej egzotyczne jagody Goji, których smak doskonale komponuje się z zieloną herbatą.
Konfitury
Zamiast soku malinowego herbatę można połączyć z domową konfiturą, aby zamienić jej picie w niezwykły rytuał. Tradycyjnie owoców nie miesza się od razu z naparem, lecz podaje na osobnym talerzyku. Po zjedzeniu odrobiny konfitury łyżeczką, zapija się ją łykiem herbaty, aby smaki zmieszały się dopiero w ustach. Zasady są jednak po to, aby je łamać. Jeśli masz ochotę, dodaj słodkie owoce prosto do kubka lub filiżanki z naparem. Polecamy konfitury z malin, dzikiej róży lub pigwy.
Mleko lub śmietanka
Mimo że mleko i śmietankę kojarzymy głównie z kawą, bawarka ma w Polsce rzeszę zwolenników. Zabielenie naparu sprawia, że smak staje się delikatniejszy oraz dodaje właściwości odżywczych i łagodzi szkodliwe aspekty działania teiny. Herbata z mlekiem jest szczególnie popularna w Anglii oraz niektórych krajach Azji. Co ciekawe, w Nepalu i Tybecie, ze względu na surowy klimat, pije się niezwykle kaloryczną herbatę z dodatkiem mleka, masła oraz soli.
Herbata „z prądem”
Mocna czarna herbata z odrobiną rumu, wódki czy koniaku to napój chętnie popijany w trakcie ognisk i kuligów. Polecają ją najstarsi górale oraz nasze babcie, gdyż rozgrzewa organizm, pobudza krążenie i szybko stawia na nogi podczas zimowego przeziębienia. Herbata z wkładką to również sprawdzony sposób na zimową chandrę. Nie wolno jednak zapominać, że alkohol szkodzi zdrowiu, więc wszystko z umiarem i dopiero po ukończeniu 18 lat.
Dodatki dodatkami, ale każdą herbatę trzeba w czymś zaparzyć. Imbryki, dzbanki, zaparzacze i inne herbaciane akcesoria znajdziesz na home-sklep.pl. Więcej o herbacie przeczytasz na naszym blogu.
Źródło zdjęć: pexels.com, shutterstock.com