Zdrowie

Dobroczynne działanie trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa to przyprawa, która dotarła do nas wprost z azjatyckiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem tajlandzkiej zupy tom-yum o ostro-kwaśnym smaku. Oprócz walorów smakowych, posiada także wartości zdrowotne.

Zalety trawy cytrynowej:
– korzystnie wpływa na trawienie,
– ma właściwości moczopędne,
– jest pobudzająca,
– w połączeniu z papryką łagodzi bóle menstruacyjne i nudności,
– idealna przy stanach gorączkowych,
– olejek z niej pozyskany stosuje się przy produkcji perfum,
– odstrasza owady, ponieważ zawiera olejki eteryczne,
– olejek z trawy cytrynowej ma właściwości rozgrzewające i rozluźniające,
– pomaga usunąć toksyny z organizmu,
– herbata z trawy cytrynowej pomaga w zwalczaniu niestrawności i bólów brzucha, niezastąpiona przy biegunkach,
– obniża ciśnienie krwi, dlatego jest zalecana przy problemach z nadciśnieniem,
– zawiera przeciwutleniacze, które pomagają regenerować skórę,
– jest bogata w witaminę A, która powoduje, że skóra wygląda młodo i świeżo,
– olejek z trawy cytrynowej wykorzystywany jest w aromaterapii,
– łagodzi stany zapalne, a także towarzyszące infekcjom dolegliwości bólowe (ból mięśni, stawów, zęba).

One Comment

Pozostaw odpowiedź Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline