Zdrowie

Dobroczynne działanie trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa to przyprawa, która dotarła do nas wprost z azjatyckiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem tajlandzkiej zupy tom-yum o ostro-kwaśnym smaku. Oprócz walorów smakowych, posiada także wartości zdrowotne.

Zalety trawy cytrynowej:
– korzystnie wpływa na trawienie,
– ma właściwości moczopędne,
– jest pobudzająca,
– w połączeniu z papryką łagodzi bóle menstruacyjne i nudności,
– idealna przy stanach gorączkowych,
– olejek z niej pozyskany stosuje się przy produkcji perfum,
– odstrasza owady, ponieważ zawiera olejki eteryczne,
– olejek z trawy cytrynowej ma właściwości rozgrzewające i rozluźniające,
– pomaga usunąć toksyny z organizmu,
– herbata z trawy cytrynowej pomaga w zwalczaniu niestrawności i bólów brzucha, niezastąpiona przy biegunkach,
– obniża ciśnienie krwi, dlatego jest zalecana przy problemach z nadciśnieniem,
– zawiera przeciwutleniacze, które pomagają regenerować skórę,
– jest bogata w witaminę A, która powoduje, że skóra wygląda młodo i świeżo,
– olejek z trawy cytrynowej wykorzystywany jest w aromaterapii,
– łagodzi stany zapalne, a także towarzyszące infekcjom dolegliwości bólowe (ból mięśni, stawów, zęba).

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline