Ciekawostki

Dobra patelnia tytanowa

Zakup dobrej patelni wydaje się być nie lada wyzwaniem. Z jednej strony jest to tylko „naczynie” z drugiej jednak, chcemy by służyło nam na lata. Każdy obawia się tandety, która niestety zalewa cały rynek.

Dobra patelnia powinna spełniać co najmniej kilka cech, by można było o niej powiedzieć patelnia idealna.

Trwałość

Naczynie służące na więcej niż jeden sezon? Oczywiście to jak najbardziej możliwe. To materiał i sposób wykonania przekłada się na trwałość przedmiotu. Chodzi tu nie tylko o trwałość samego dna, jego odporność na zniekształcenia, wysoką temperaturę, zarysowania czy detergenty. Ważna jest również rączka patelni- jej sposób montowania, który może być nawet opatentowany. Niektóre patelnie wykonane są z materiału nie nagrzewającego się, dzięki czemu mogą być w całości wkładane do piekarnika, bez obawy o ich zniszczenie. Przykładem może być tu patelnia tytanowa: http://www.egustus.pl/linia-woll-logic/295-logic-patelnia-kwadratowa-grillowa.html marki Woll.

Ergonomia

Patelnia powinna być nie tylko trwała ale i wygodna w użyciu. Mówiąc o wygodzie trzeba mieć na myśli przede wszystkim kształt i mocowanie raczki, wyważenie naczynia przy trzymaniu tylko za uchwyt, wysokość patelni oraz szerokość dna, która powinna być dostosowana do naszych potrzeb. Niektóre patelnie mają składane rączki, co ma ułatwić przechowywanie naczynia w szafce kuchennej, trzeba jednak pamiętać, że „coś za coś” – takie patelnie (rączki) są zazwyczaj mniej trwałe.

Ekonomiczność

Pod tym hasłem może kryć się wiele. Ekonomiczne oznacza przede wszystkim oszczędne. Odpowiedni materiał, stop metalu, rodzaj tworzywa, grubość dna i technologia produkcji ma ogromne znaczenie w przewodzeniu ciepła. Chodzi tu nie tylko o to, że temperatura szybko się podnosi ale także o to, że równomiernie się rozprowadza i długo utrzymuje. Ma to ogromne znaczenie dla tych osób, które gotują często i zależy im na oszczędności jakże cennego czasu. Ma to oczywiście też istotne znaczenie przy innym aspekcie gotowania – chodzi o minimalizację utraty cennych składników z produktów – witamin i minerałów. Szybkie podgrzanie, minimalna ilość użytego tłuszczu pozwala zachować walory zdrowotne posiłków.

Wygląd

Wygląd patelni tez ma znaczenie, tym bardziej, że design w kuchni ma coraz większy zakres, modne są nie tylko funkcjonalne i nowoczesne wnętrza ale także wyposażenie. Ładnej patelni nie chowa się w kuchennej szafce, eksponuje się ją w widocznym miejscu, co jest przy okazji nieco snobistycznym dowodem na kulinarne zamiłowania właściciela kuchni.

Cena

Najprościej powiedzieć- chcę tanio i dobrze. Prawda jednak jest taka, że za jakość trzeba zapłacić. Nie oznacza to jednak, że mamy wydać majątek na dobrą patelnię. Trzeba na to też spojrzeć z innej strony – dobra, porządna, np. tytanowa patelnia, która posłużyć może nam przez lata, nie powinna być zbytnio tania, prawda? Musi przecież być wykonana z odpowiedniego materiału, gwarantującego pełne bezpieczeństwo użytkowania. Zadowolenie i nasze zdrowie z pewnością na to zasługują.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline