Zdrowie

Diety specjalne

żywienie

W dzisiejszych czasach moda na zdrowe odżywianie zamieniła się w styl życia. Coraz więcej osób stara się spożywać regularnie zbilansowane posiłki, które stanowią nieodłączny element ich codziennego jadłospisu. Poza własną inicjatywą do prawidłowego odżywiania ludzi często zmuszają problemy zdrowotne. Nietolerancja laktozy czy glutenu, cukrzyca, a także różnego rodzaju alergie. To tylko niektóre z nietolerancji pokarmowych, które mogą wpływać na decyzję o przejściu na dietę.

Nietolerancja laktozy – moda czy powszechność?

W przypadku niedoboru laktazy – enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy, mówimy o  najbardziej powszechnym niedoborze enzymatycznym wśród dorosłych. W Polsce dotyczy on od 20 do 37 % osób dorosłych, a na świecie obejmuje około 70% populacji. Nietolerancja laktozy to zespół objawów układu pokarmowego takich jak: nudności, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy gazy, a także bóle migrenowe i przewlekłe problemy skórne. W efekcie osoby, których organizm nie radzi sobie z przyswajaniem i trawieniem laktozy są zmuszone wyeliminować na stałe ze swojej diety krowie mleko oraz jego pochodne. Na pierwszy rzut oka nie jest to duży problem, niektórzy z nas otwarcie przyznają się do tego, że nie przepadają za mlekiem. Problem zaczyna się dopiero wtedy, kiedy uświadomimy sobie, że ulubione lody, jogurty, kefiry, sosy, pizza, a nawet pierogi zawierają w sobie szkodzącą laktozę. Na szczęście te składniki można zastąpić produktami pochodzenia roślinnego, trzeba jedynie nieco bardziej zagłębić się w temat lub skorzystać z porady specjalistów.

Bezglutenowa moda na zdrowe odżywianie

Dieta bezglutenowa zyskała na popularności w przeciągu kilku ostatnich lat. Początkowo stosowana głównie przez osoby chore na celiakię – zapalną, autoimmunologiczną chorobę jelita cienkiego spowodowaną trwałą nietolerancją glutenu. Przeprowadzone badania, w zakresie oddziaływania bezglutenowych glutenu na organizm człowieka, zachęcały coraz więcej osób do sięgania po produkty z ograniczoną ilością glutenu.

Do najpopularniejszych produktów, które powinny być obecne podczas bezglutenowego żywienia, zaliczają się produkty z kukurydzy, ryżu, komosy ryżowej oraz wszelkie wyroby jaglane oraz z gryki. Wzrost popularności diety bezglutenowej spowodował przypływ gotowych produktów bez tego składnika oraz ustanowił nową modę w odżywianiu i dietetyce. Obecnie do naszego jadłospisu możemy dołączyć pieczywo bez glutenu, gotowe spody do pizzy, makarony, a nawet piwo bezglutenowe.

Wysoki IG – skutek wielu chorób

Niezdrowa dieta, w której przeważają produkty i posiłki o wysokim indeksie glikemicznym może być bardzo szkodliwa dla zdrowia, ponieważ przyczynia się do wystąpienia wielu schorzeń. Różnorodne badania epidemiologiczne wykazały, że dieta z wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek i jest czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia – miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Właśnie dlatego osoby narażone genetycznie lub zobowiązane obecnym stanem zdrowia powinny zamienić złe nawyki żywieniowe na jadłospis skomponowany z posiłków o niskim indeksie glikemicznym. Szczególnie powinny zrezygnować z piwa, pieczonych ziemniaków, płatków kukurydzianych, gotowanej marchewki, słodkich napoi oraz produktów zawierających skrobię modyfikowaną. Zamiast tego do swojej diety warto wprowadzić ryby i owoce morza, zielone warzywa, pomidory i surową marchewkę.

O zdrową dietę, bogatą w potrzebne mikroelementy i witaminy warto dbać zawsze. Nie tylko wtedy, kiedy odżywialiśmy się tak długo źle, że lekarz musiał nam nakazać zmiany nawyków żywieniowych. Drastyczne zmiany nigdy nie są łatwe, dlatego w pierwszej fazie przejścia na dietę najlepiej skonsultować się z profesjonalistami takimi jak dietetycy z firmy Nutridieta, a także skorzystać ze specjalnie skomponowanego cateringu dietetycznego. Odpowiednio skomponowany jadłospis wskaże na jakich składnikach powinna się opierać nowa dieta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline