Desery

Deser bananowy

Dzisiejszy przepis może nie do końca pasuje do diety bananowej, ale drobne odstępstwa od reguł diety nie powinny zaszkodzić.

Składniki:

kilka bananów (liczba zależna od liczny konsumentów, dla jednej osoby proponuję dwa banany),

5 łyżek miodu,

20 dag płatków migdałowych,

pół cytryny,

oraz oczywiście najsmaczniejszy składnik, czyli tabliczkę czekolady.

Na wstępie zaznaczam, że zamiast migdałów równie dobrze można wykorzystać wiórki kokosowe czy orzeszki. Ważne jest to, aby nam to smakowało a gustów jest tyle co ludzi na świecie.

Przystępując do dzieła – na samym początku obieramy banany ze skórki. Po te (niezmiernie trudnej) czynności sok z cytryny wyciskany jest do osobnego pojemniczka, gdzie mieszany jest z przygotowanym wcześniej miodem (poniżej temperatury 40 stopni Celsjusza nie jest ob zbytnio płynny, ale postaramy się do jakoś zmieszać z sokiem z cytryny bez podgrzewania, dlatego że podwyższenie jego temperatury niestety wiąże się ze spadkiem jego wartości biologicznych, przez co sam miód bardzo upodabnia się do… cukru) . W międzyczasie można już zacząć podgrzewać czekoladę, aby osiągnęła ostatecznie stan ciekły.

Gdy już to mamy zrobione, czas na oblanie bananów mieszanką miodu, soku z cytryny, a na to wszystko rozpuszczoną czekoladą. Na sam koniec warto wykorzysta płatki migdałowe, którymi posypujemy nasze małe dzieło kulinarne.

Cytrynę równie dobrze można zastąpić takimi owocami jak brzoskwinie czy pomarańcze. Oczywiście wtedy trzeba zdecydować czy lepiej jest wykorzystać sok tkwiący w owocach, czy może lepiej wrzucić owoce do miski z bananami w stanie nienaruszonym (nie licząc obrania). Można także wykorzystać sok z cytryny a dodatkowe owoce wrzucić razem z bananem i oblać ciepłą czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline