Desery

Ciastka owsiane z żurawiną

ciastka owsianeDzisiaj chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Wszystkie składniki do zrobienia tego słodkiego deseru zakupiliśmy w supermarkecie internetowym frisco.pl. Czemu o tym piszemy? Otóż chcielibyśmy podzielić się przy okazji wrażeniami z zakupu w tymże miejscu. Zacznijmy od plusów – przede wszystkim zaskoczył nas ogrom asortymentu jaki oferował Frisco.pl. Musimy również pochwalić interfejs całej aplikacji sklepowej za szybkie i sprawne działanie. Szukanie produktów w sklepie trwa dosłownie sekundę i bardzo szybko można skompletować koszyk. Kolejna i chyba najważniejsza rzecz to wygoda. Spodobał się nam pomysł, że kompletujemy sobie koszyk w domu przed komputerem, a niedługo potem do naszych drzwi puka kurier z zakupami. To na prawdę jest super! Niestety nie obyło się również bez wpadek… Negatywnie zaskoczył nas fakt, że w mieście wojewódzkim nie ma możliwości zamówienia świeżego mięsa oraz warzyw i owoców. Po podaniu kody zamieszkania pojawił się komunikat o braku możliwości zamówienia właśnie tych produktów. Szkoda. Być może niedługo uda się bez problemów zamówić warzywa czy owoce z dostawą do domu.

ciastkaPrzejdźmy zatem do przepisu! Z zakupionych we frisco.pl produktów zrobiliśmy pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Oto co potrzebowaliśmy do ich wykonania:

– 200 gramów błyskawicznych płatków owsianych

– 2 łyżki mąki

– 140 gramów suszonej żurawiny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 150 gramów masła

– 150 gramów cukru trzcinowego

– jajko

Żurawinę posiekać w blenderze. Dodać do niej płatki owsiane, proszek do pieczenie oraz mąkę. W innej misce utrzeć masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać jajko i również wymieszać. Dodać płatki z żurawiną i ponownie wymieszać, najlepiej rękami. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki. Potem pociąć ciasto na 1 cm plastry i wyłożyć je na papierze na blaszce. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 15 minut (termoobieg). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!

One Comment

  1. Ja w tym przepisie polecam zastąpić zwykłe masło,masłem FINUU.
    Masło te jest mniej kaloryczne, wspaniale zastępuje konsystencje masła,zawiera OMEGA 3, jest łatwiej przyswajalne dla organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline