Desery

Ciastka owsiane z żurawiną

ciastka owsianeDzisiaj chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Wszystkie składniki do zrobienia tego słodkiego deseru zakupiliśmy w supermarkecie internetowym frisco.pl. Czemu o tym piszemy? Otóż chcielibyśmy podzielić się przy okazji wrażeniami z zakupu w tymże miejscu. Zacznijmy od plusów – przede wszystkim zaskoczył nas ogrom asortymentu jaki oferował Frisco.pl. Musimy również pochwalić interfejs całej aplikacji sklepowej za szybkie i sprawne działanie. Szukanie produktów w sklepie trwa dosłownie sekundę i bardzo szybko można skompletować koszyk. Kolejna i chyba najważniejsza rzecz to wygoda. Spodobał się nam pomysł, że kompletujemy sobie koszyk w domu przed komputerem, a niedługo potem do naszych drzwi puka kurier z zakupami. To na prawdę jest super! Niestety nie obyło się również bez wpadek… Negatywnie zaskoczył nas fakt, że w mieście wojewódzkim nie ma możliwości zamówienia świeżego mięsa oraz warzyw i owoców. Po podaniu kody zamieszkania pojawił się komunikat o braku możliwości zamówienia właśnie tych produktów. Szkoda. Być może niedługo uda się bez problemów zamówić warzywa czy owoce z dostawą do domu.

ciastkaPrzejdźmy zatem do przepisu! Z zakupionych we frisco.pl produktów zrobiliśmy pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Oto co potrzebowaliśmy do ich wykonania:

– 200 gramów błyskawicznych płatków owsianych

– 2 łyżki mąki

– 140 gramów suszonej żurawiny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 150 gramów masła

– 150 gramów cukru trzcinowego

– jajko

Żurawinę posiekać w blenderze. Dodać do niej płatki owsiane, proszek do pieczenie oraz mąkę. W innej misce utrzeć masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać jajko i również wymieszać. Dodać płatki z żurawiną i ponownie wymieszać, najlepiej rękami. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki. Potem pociąć ciasto na 1 cm plastry i wyłożyć je na papierze na blaszce. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 15 minut (termoobieg). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!

One Comment

  1. Ja w tym przepisie polecam zastąpić zwykłe masło,masłem FINUU.
    Masło te jest mniej kaloryczne, wspaniale zastępuje konsystencje masła,zawiera OMEGA 3, jest łatwiej przyswajalne dla organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline