Desery

Ciasta jogurtowe – doskonały przysmak do kawy

ciasto

Często szukasz pomysłu na to, co podać do kawy, gdy wpadną znajomi, a chcesz uraczyć ich czymś dobrym? Brakuje Ci inspiracji na coś, co można by stworzyć w łatwy i prosty sposób? Masz mało czasu, bo właśnie wpadła teściowa z niezapowiedzianą wizytą, a Ty chciałabyś pokazać się jej z jak najlepszej strony? Ciasto jogurtowe to coś, czego szukasz i co spełni Twoje oczekiwania.

Dlaczego ciasto jogurtowe jest takie dobre?

Nie chce Ci się kombinować z wieloma składnikami (w dodatku drogimi!) i długim czasem oczekiwania na upieczenie ciasta, które i tak później okaże się ciężkostrawne? Bingo! Nic prostszego! Ciastka jogurtowe są tanie, lekkie, a przede wszystkim idealnie komponują się z kawą i innymi „napojami”. Skomponujesz je ze składników, które zazwyczaj masz zawsze pod ręką w szafce i lodówce, dzięki czemu nie będziesz musiała biegać po nie specjalnie do sklepu. To idealny pomysł na każdą okazję: zwykłe pogawędki przy kawie, imieniny, urodziny czy też inne święta. Upiec je może każdy – nawet osoby, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie i przypalają wodę. To jeden z najprostszych przepisów pod słońcem, a jednocześnie jedno z najlepszych ciast, jakie wymyślono. Pamiętaj jednak, że podstawową zasadą przy pieczeniu ciast (i nie tylko) jest to, aby używać składników wysokiej jakości, pochodzących z mleczarni, a nie fabryki. Znaną i popularną mleczarnią jest np. Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. Warto przy najbliższych zakupach poszukać pochodzących stamtąd produktów.

Jak zrobić ciasto jogurtowe?

Jest wiele różnych przepisów na ciasto jogurtowe: z kruszonką, z owocami, z budyniem, specjalną masą itd. Ten rodzaj ciasta wspaniale komponuje się z różnorodnymi składnikami i praktycznie da się je połączyć ze wszystkim, o czym zamarzycie – Ty lub Twoi goście. Najbardziej popularne i najprostsze przepisy na to ciasto mówią, że jogurtowy przysmak stworzysz już przy użyciu kubka jogurtu naturalnego, kilku łyżek mąki oraz odrobiny proszku do pieczenia, cukru (w zależności od tego, czy i jak słodkie ciasto lubisz), kilku jajek, a także cukru pudru, który przystroi ciasto i sprawi, że będzie ono jeszcze bardziej efektowne. Pozostaje już tylko w łatwy sposób wymieszać ze sobą wszystkie składniki, włożyć je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około godzinę i ciasto gotowe! Możesz podawać je śmiało do kawy, herbaty, a nawet czegoś mocniejszego – doskonale sprawdzi się w wielu okazjach. To idealny pomysł, więc nie czekaj, tylko bierz się do roboty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline