Gotowanie

By gotowanie było sztuką

Czasem ugotowanie obiadu dla całej rodziny, mówiąc delikatnie, nie wzbudza w nas odpowiedniej dozy entuzjazmu, by zabrać się do tego z ochotą. Zdarza się też, że rutyna zabija w nas wszelką przyjemność z kucharzenia, nawet jeśli uchodzimy za dość utalentowane kucharki. Pomysłem na ożywienie w sobie kulinarnej żyłki może być przełamanie schematów i uczynienie z gotowania czegoś wyjątkowego. Spróbujmy przynajmniej od czasu do czasu zamienić zwyczajne pichcenie w prawdziwą sztukę gotowania. Oto kilka podpowiedzi dla każdej domorosłej kuchmistrzyni.

Przepisy na wyszukane potrawy

Przede wszystkim warto pokusić się o zmodyfikowanie naszego domowego menu. Znając ulubione smaki członków naszej rodziny możemy dostosować do nich nowe przepisy. Obecnie w książkach kucharskich oraz na portalach i blogach kulinarnych sporo jest propozycji dań z kuchni całego świata. Jeśli mamy obawy czy krewetki, pędy bambusa albo awokado posmakują naszym domownikom, spróbujmy je umiejętnie „sprzedać” na przykład podając je w towarzystwie ulubionych przez wszystkich frytek albo, w ostateczności, z nieodzownym ketchupem w tle. Z drugiej strony, wzbogacić możemy smaki naszych powszednich dań i sprawdzić jak przyjmie się na przykład ogórkowa z ryżem albo kotlety mielone z kiełkami soi.

Gotowanie w garnkach z klasą

Mając już pomysł na wyszukany obiad możemy przystąpić do przygotowywania produktów i wreszcie rozpocząć gotowanie. Nic tak nie podniesie rangi kucharzenia jak użycie wysokiej jakości garnków z klasą. Taką właśnie opinię mają wśród bardziej i mniej profesjonalnych kucharzy garnki Philipiak. Ich najważniejszą zaletą jest nierdzewna stal szlachetna użyta do ich produkcji. Jest ona nie tylko niezwykle estetyczna, ale też zdrowa dla przygotowywanej w niej żywności. Ponadto nie ulega łatwym zarysowaniom ani odpryskom, dzięki czemu posłużyć może długie lata zachowując swój wspaniały wygląd. Równie pochlebne naczynia Philipiak opinie zbiera design wszystkich garnków, patelni i szybkowarów wzorowany na nowoczesnym włoskim stylu. Do tego wiele funkcjonalnych rozwiązań, takich jak możliwość gotowania bez soli, tłuszczu albo bez wody sprawia, że przygotowywane dania są dużo mniej kaloryczne i co ważniejsze, dużo zdrowsze. Więcej na tematnaczynia Philipiak opinie dowiedzieć się można tutaj: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo .

Wykwintne podanie do stołu

Nie myślmy, że przygotowanie potrawy kończy nasze dzieło. Jeśli gotowanie ma być sztuką, to trzeba mu nadać odpowiednią oprawę. Szczególnie niedzielne lub świąteczne posiłki warto podać w sposób wykwintny. Jeśli w kredensie przechowujemy ozdobny serwis na szczególne okazje, to postarajmy się, by wyciągać go częściej, niż raz do roku na Wigilię. Do tego piękne porcelanowe zestawy oraz tradycyjne sztućce mogą pochodzić z kolekcji Philipiak. Zadbajmy także o ładne nakrycie; może nim być lniany obrus albo bardziej praktyczny, plamoodporny o równie ciekawym deseniu. Elegancji każdemu nakryciu dodadzą serwetki; oczywiście zamiast papierowych zalecane są płócienne, ułożone w fantazyjne kształty obok talerzy i sztućców. Przy tak wykwintnie nakrytym stole, z wyszukanymi potrawami na talerzach nie pozostaje nam nic innego jak życzyć sobie nawzajem: Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline